Ett barn flöt långt ut från Östra stranden på grund av vinden.
Arkivbild. Frånlandsvind gör det olämpligt att bada med flytleksaker i dag varnar Livräddarna. Bild: Terje Bendiksby/TT

Räddningsinsats efter att barn flutit iväg på uppblåsbar leksak

Det blåser frånlandsvind vilket gör det olämpligt att använda flytleksaker när man badar i havet varnar Livräddarna Tylösand. Under fredagen larmades räddningstjänsten till Östra stranden för att hjälpa till att hämta in ett barn som flutit iväg.

ANNONS
LocationÖstra stranden||

Vid lunchtid på fredagen ryckte räddningstjänsten ut till Östra stranden. Personer på stranden hade larmat om ett barn i 10-årsåldern som flutit långt ut på en uppblåsbar flytleksak.

Räddningstjänsten hann dock aldrig ge sig ut i vattnet utan barnet kunde snabbt räddas av personer på plats.

– Enligt uppgifter ska det varit några personer som simmande ut och säkrade barnet på luftmadrassen, sedan har någon rott ut med en båt för att hämta barnet och rott tillbaka, säger Peter Stened som är inre befäl hos räddningstjänsten.

Livräddarna varnar för vinden

Livräddarna Tylösand varnar för att det under fredagen blåser frånlandsvind vilket gör det olämpligt att bada med flytleksaker eftersom de lätt kan blåsa långt ut till havs.

ANNONS

Vinden kan vara lurig eftersom man lätt kan tro att det är vindstilla vid stranden om sanddynorna ger lä för vinden men desto längre ut från stranden man är, desto kraftigare är vinden.

”En riskgrupp är barn. Om barn i ett obevakat ögonblick förs ut med vinden, kommer färden att gå med en tilltagande hastighet. Redan efter cirka hundra meter befinner sig barnet i ett område där det även går vågor. Skulle barnet få panik och hoppa i vattnet så kommer flytredskapet att på någon sekund blåsa bort från barnet. Det är då väldigt långt och svårt för barnet att simma tillbaka till land utan flythjälpmedel”, skriver Livräddarna på sin hemsida.

ANNONS