I augusti 2019 hittades 129 döda grisar på en gård utanför Halmstad. Nu döms lantbruksprofilen som ägde grisarna för djurplågeri.
I augusti 2019 hittades 129 döda grisar på en gård utanför Halmstad. Nu döms lantbruksprofilen som ägde grisarna för djurplågeri.

Rätten slår fast – lantbruksprofilen lät grisarna svälta ihjäl

När 130 döda grisar hittades på en gård menade lantbruksprofilen som ägde dem att han själv avlivat dem allihop. Men den förklaringen köpte inte Halmstads tingsrätt. Nu döms han i stället för djurplågeri för att ha låtit grisarna självdö.

ANNONS
|

Den åtalade grisuppfödaren är välkänd inom jordbrukskretsar och har kopplingar till både Centerpartiet i Halmstad och Lantbrukarnas riksförbund. Det var efter en anonym anmälan i augusti 2019 som Länsstyrelsen och polisen hittade 129 döda grisar på en gård utanför Halmstad.

LÄS MER:Grisbondens förklaring till massdöden: ”Var i psykisk obalans”

Förruttnelsen på grisarna var så omfattande och långt gången att huvudsakligen ben fanns kvar vid Länsstyrelsens tillslag och grisarna tros ha legat i stallet i flera månader.

Lantbruksprofilen själv menar att han avlivade grisarna men åklagaren menar att den åtalade lämnade grisarna för att självdö och äta på varandra i stallet de stod.

LÄS MER:Lantbruksprofil åtalas för djurplågeri efter massdöd av grisar

Sa att det inte fanns grisar och ville skjuta på kontrollen

Det är också det Halmstads tingsrätt valt att tro på när de nu dömer mannen för djurplågeri.

ANNONS

Rätten påpekar att mannen uppträdde misstänkt redan vid första mötet med Länsstyrelsen. Först förnekade han att det fanns grisar i stallet, sedan försökte han skjuta fram kontrollen. När de kom in sa han att han avlivat ett 50-tal grisar i stallet, men Länsstyrelsen hittade 129 skallar.

Han sa att han avlivat de med bultpistol, men när det påpekades att skallarna saknade spår av detta sa han att han skjutit grisarna i nacken.

Föruttnelsen hos grisarna som hittades var så långt gången att det inte har gått att fastställa exakt hur eller när grisarna dött. Bild: Polisens förundersökning
Föruttnelsen hos grisarna som hittades var så långt gången att det inte har gått att fastställa exakt hur eller när grisarna dött. Bild: Polisens förundersökning

”Förklaringarna har framstått som efterhandskonstruktioner”

I domen står det att ”för rätten har uppgifterna och förklaringarna framstått som efterhandskonstruktioner”. Lantbruksprofilen vet hur man avlivar grisar och att han skulle ha använt en sämre metod ”framstår bara som ett försök att komma runt att skallarna saknade spår av bultpistol”.

Rätten tycker också det är märkligt att det saknades tomhylsor i stallet med tanke på mängden grisar som ska ha avlivats. Det menar också att det ska ha varit praktiskt tagit omöjligt för den nu dömde grisbonden att ensam lyckats avliva närmare 130 grisar på det sätt han beskrivit.

Därmed är det enligt rätten styrkt att lantbruksprofilen utsatte grisarna för lidande med följd att de avled och han döms nu alltså för djurplågeri.

Straffvärdet motsvarar enligt rättens bedömning, på grund av det stora antalet grisar, sex månaders fängelse.

ANNONS

Men eftersom lantbruksprofilen är tidigare ostraffad blir påföljden i stället villkorlig dom och 100 dagsböter.

ANNONS