Halmstads tingsrätt
Halmstads tingsrätt Bild: Lina Salomonsson

Psyksjuk butiksrånare döms till vård och utvisning

När kvinnan anträffades med stulna varor attackerade hon butiksbiträdena med slag. Under förhör har hon valt att tiga om händelserna och vägrat svara på frågor. Nu döms hon till psykiatrisk vård och utvisning.

ANNONS
|

Händelserna, som fångades på övervakningsfilm, utspelade sig i april i år. Kvinnan blev påkommen när hon plockade på sig varor inne på en stormarknad i Halmstad.

När hon skulle gå igenom kassan stoppades hon av två butiksbiträden. När de försökte ta tillbaka de stulna varorna försökte hon tränga sig förbi dem. I tumultet som uppstod utdelade kvinnan ett slag som träffade det ena butiksbiträdet i ansiktet och ett som träffade det andra på armen.

Även ett tredje butiksbiträde som uppfattat situationen och kom till undsättning fick motta två slag som träffade henne på kroppen.

Värdet på de stulna varorna är lågt, men kvinnans våldsutövande i samband med stölden gör att rätten bedömer gärningarna som ringa stöld och rån. I samma rättegång döms kvinnan även för våldsamt motstånd för en incident på ett asylboende i Halmstads kommun i januari i år.

ANNONS

I målet har åklagaren inhämtat en rättspsykiatrisk undersökning som visar att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns en risk för att hon begår nya brott som kan innebära fara för andra. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård och utvisning i fem år. Hon ska också betala skadestånd till två av butiksbiträdena på sammanlagt 13 000 kronor.

ANNONS