Claudios syster Violeta har sedan hans död försökt få svar på varför brodern drabbades av andnings- och hjärtstillestånd och om den kraftiga medicineringen kan ha spelat in. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett händelsen efter att psykiatrin själv gjort en anmälan, men nu beslutat att avsluta ärendet utan åtgärd.
Claudios syster Violeta har sedan hans död försökt få svar på varför brodern drabbades av andnings- och hjärtstillestånd och om den kraftiga medicineringen kan ha spelat in. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett händelsen efter att psykiatrin själv gjort en anmälan, men nu beslutat att avsluta ärendet utan åtgärd. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Psykiatrin kritiseras inte för Claudios död

Psykiatrin i Halland klandras inte för att 44-årige Claudio Diez Tapia hittades livlös i ett avskiljningsrum och senare avled. Verksamheten gjorde själv både en Lex Maria-anmälan och en polisanmälan, men Ivo avslutar ärendet utan åtgärd.

ANNONS
|

HP har tidigare berättat om systern Violetas kamp för att få klarhet i varför Claudio drabbades av andnings- och hjärtstillestånd. Hennes frågor har bland annat kretsat kring det faktum att han led av svår sömnapné och om det då var lämpligt att ge honom de stora mängder läkemedel som ordinerades under hans sista dygn.

Hon har också velat veta hur ofta Claudio tittades till efter medicineringen och ifrågasatt hur vården kunnat missa den 20 centimeter långa blodpropp som hittades i hans ben när han obducerades.

I sin utredning har Ivo begärt in uppgifter om vilka rutiner som finns inom psykiatrin i Halland för att upptäcka allvarliga somatiska (kroppsliga) tillstånd. Som svar har man fått beskrivet hur psykiatrin samarbetar med den övriga vården och även arbetar med förebyggande kost- och livsstilsrådgivning.

ANNONS

I sitt beslut konstaterar Inspektionen för vård och omsorg att psykiatrin i Halland fullföljt sin skyldighet att anmäla en händelse som lett till en allvarlig vårdskada och att man även vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande händer igen. ”Enligt Ivo framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata", skriver handläggaren.

Psykiatrins chefläkare Thomas Wejstam har tidigare för HP beskrivit att man efter Claudios död ändrat en rutin så att man alltid ska rådgöra med en anestesiläkare innan man medicinerar en patient med stor risk för andningspåverkan.

Claodios syster Violeta Diez Tapia kommenterar:

– Claudio fick väldigt höga doser av många olika preparat de sista dygnen och jag tycker det är tråkigt att vården inte medger att han fick en oroväckande cocktail.

– Jag tror fortfarande att misstag begicks från flera håll, men hoppas att man nu kommer att vara mer uppmärksam och att ingen mer ska behöva gå igenom detta.

Läs mer: Vad hände när Claudio dog hos psykiatrin?

Läs även: Psykiatrins chefläkare: ”Händelsen har lett till en förändrad rutin”

ANNONS