Protestgruppen har samlat in över 8 000 namnunderskrifter för en folkomröstning om hotellet på Österskans. ”Allt från ungdomar till 90-åringar har velat skriva på”, säger Torbjörn Larsson, längst till vänster i bild.
Protestgruppen har samlat in över 8 000 namnunderskrifter för en folkomröstning om hotellet på Österskans. ”Allt från ungdomar till 90-åringar har velat skriva på”, säger Torbjörn Larsson, längst till vänster i bild. Bild: Michael Larsson

Protestlista om hotellet på Österskans är i mål – ”Känns fantastiskt”

Motståndarna till hotellbygget på Österskans har gått i mål med sin namninsamling. Närmare 9 000 underskrifter har samlats in. Nu vill gruppen att politikerna utlyser en folkomröstning i Halmstad.

ANNONS
|

I ur och skur, och trots en pågående pandemi, har hotellaktivisterna samlat in namnunderskrifter runt om i Halmstads kommun. Syftet är att få till en folkomröstning – och därigenom sätta stopp för ”vansinnesplanerna” på Österskans.

På lördagen gick aktivisterna i mål. Närmare 9 000 underskrifter har samlats in.

– Det känns fantastiskt att vi har lyckats. Det här visar att det finns ett stort engagemang bland Halmstadborna, säger Pia Arborelius, en av medlemmarna i gruppen.

– Viljan är utbredd. Allt från ungdomar, som inte har rösträtt – och som vi därmed fått stryka, till 90-åringar har skrivit på, berättar medlemmen Torbjörn Larsson.

ANNONS

”Infernaliskt korkat förslag”

Kravet för att frågan om en folkomröstning ska kunna behandlas av politiken är att en tiondel av kommunens röstberättigade har skrivit på listan. Vilket protestgruppen alltså säger sig ha lyckats med.

Medlemmarna har samlat in namn på olika platser runt om i Halmstad. En del har knackat dörr, andra har stått på offentliga platser. Torbjörn Larsson har spenderat flertalet lördagar på Stora torg med sin pärm.

– Ett femtontal medlemmar i gruppen har gjort ett kanonjobb. Min plats har varit på torget på lördagar. Sen har jag också haft med listan i andra sammanhang. Det har samlats in namn i de flesta av Halmstads stadsdelar och orter, säger Torbjörn Larsson.

Varför har ni lagt ned så mycket tid på det här?

– För att det är ett så urbota korkat förslag att bygga ett 16-våningshotell i Picassoparken. Jag kan inte med ord beskriva hur infernaliskt korkat det är, säger han.

Kan du utveckla hur du menar?

– Det räcker att man tittar på bilderna i handlingarna. Hotellet passar inte in i miljön. Därtill har flera olika instanser kritiserat det planerade bygget, inte minst Länsstyrelsen som sågade planerna.

Risk för ogiltiga namnunderskrifter

Eftersom flera olika medlemmar varit engagerade i namninsamlingen finns det en viss risk att den samlade listan innehåller dubbletter. Därför är det ”ända in i kaklet” som gäller för protestgruppen.

ANNONS

De siktar på att komma så högt över 8 000 som möjligt – för att gardera sig mot ett eventuellt bortfall vid en slutlig kontrollräkning.

– Det kan vara personer som skrivit på två gånger, personer som flyttat från kommunen eller personer som är under 18 år. Vi har försökt vara systematiska, men det kan finnas underskrifter som är ogiltiga, förklarar Torbjörn Larsson.

Politikerna har sista ordet

Gruppen har till och med lördagen den 27 februari på sig. Listan lämnas sedan över till politikerna i kommunfullmäktige som beslutar om det ska hållas en folkomröstning eller inte. Att tio procent av de röstberättigade vill se en folkomröstning är ingen garanti för att det blir så.

– Vi har fått svar från tre partier att de står bakom en folkomröstning om vi levererar underlaget. Hur de andra partierna ställer sig vet vi inte. Men de borde tänka på att det snart är val, säger Torbjörn Larsson.

Det är lätt att säga nej och kritisera politiker för olika planer i kommunen. Desto svårare är det att komma med konstruktiva och genomförbara idéer. Men om ni fick bestämma, vad skulle ni göra med Österskans?

– Jag ser gärna se att man bevarar och utvecklar parkytan. Att det blir en grön mötesplats i Halmstad, där man kanske också kan låta privata näringsidkare etablera verksamheter, säger Pia Arborelius.

ANNONS

– Det är där vi tycker det har brustit. Man har inte frågat Halmstadborna hur de vill att platsen ska utvecklas, säger Torbjörn Larsson.

LÄS MER:Protestgrupp överklagar Halmstads hotellavtal till domstol

LÄS MER:Hotellmotståndare i öppet brev: Kommunen är tondöv

LÄS MER:Karolina Davidsson: ”442 nya rum – men ingen anläggning som kan ta emot stora kongresser”

LÄS MER:SGI vill ha större undersökning av hotellmarkens stabilitet

LÄS MER:Länsstyrelsen starkt kritisk mot planerat hotellbygge

LÄS MER:Motståndare vill ha folkomröstning om hotellplaner

LÄS MER:Nämnd vill stoppa hotellplaner på Österskans

ANNONS