Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problemet var känt innan lagen stiftades

Migrationsverket påtalade att lagändringen kunde få dessa konsekvenser, men det ledde inte till någon ändring i lagen. Så skriver myndigheten i ett mejl till Ingrid Karlsson.

I hopp om att personalen på Migrationsverkets kontor i Halmstad tolkat den nya lagen fel tog Ingrid Karlsson kontakt med Migrationsverket i Malmö.

Men i svaret hon fick framgår det tydligt att beslutet att dra in all form av bistånd var helt korrekt.

Stabsjuristen på myndigheten konstaterar i mejlet att Migrationsverket är bundet av gällande lagstiftning och att den situation som Danyal hamnat i var en konsekvens som påtalades för politikerna innan lagen trädde i kraft.

"Det ledde dock inte till någon ändring i lagen", skriver juristen.

En ansökan om verkställighetshinder ger inga möjligheter att få tillbaka biståndet. Det kan en asylsökande få tillbaka först om hen blir beviljad en ny prövning.

Nödbistånd då? Enligt Hans Mellgren, enhetschef för ekonomiskt bistånd på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, är det fullt möjligt att söka detta.

– Vi är det yttersta skyddsnätet så man kan alltid vända sig hit för att få sin sak prövad. Men det går inte att i förväg säga att man får bistånd, vi gör alltid individuella prövningar, säger han.

Än så länge har inte Halmstad sett många fall av den här typen vad han känner till.

– Jag har ingen uppgift om hur många det kan handla om men det är ingen stor mängd.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här