Privata vårdbolagen tjänade miljarder

Hallands landsting och många andra brottas med stora underskott – samtidigt går det desto bättre för de privatägda vårdjättarna. Förra året gjorde de fem största bolagen en vinst på tre miljarder kronor.

ANNONS
|

I en artikel rapporterar DN att Attendo Care, Capio, Carema, Aleris samt Praktikertjänst förra året omsatte runt 18 miljarder tillsammans. Deras gemensamma rörelsevinst på vårdverksamheten blev över tre miljarder kronor. Fyra av koncernerna ägs av riskkapitalbolag och verksamheterna finansieras till största delen med skattepengar.

Aleris har ingen verksamhet i södra Halland. Men koncernchef är Stanley Brodén, tidigare landstingsdirektör i Halland och bosatt i Laholm.

– Vårvinst ligger i nivå med övriga privata vårdbolag. Men det här är ingen bransch där man tjänar stora pengar, säger Stanley Brodén.

Plattare organisationer och tydligare ledning är några av orsakerna till att de privata aktörerna har högre produktivitet och effektivitet, menar han:

ANNONS

–  Inom det offentliga är beslutsvägarna längre. Det är enklare att styra den här verksamheten än när jag var landstingsdirektör.

Han tycker att Vårdval Halland är ett steg i rätt riktning men att man borde gå vidare och konkurrensutsät ta fler delar som ortopedi och akutsjukvård.

Sedan Vårdvalet infördes iHalland har ett antal privata enheter vuxit fram – de är nu nästan lika många som de offentligt drivna. Bland hallänningarna har intresset varit stort och över 100 000 aktiva vårdval har gjorts.

Capio Citykliniken, som förra året gick samman med Klammerdammskliniken, tillhör de större privata vårdcentralerna i Halmstad med över 13 000 patienter.

– För att kunna erbjuda bättre service och en breddad kompetens byggde vi om lokalerna, säger Per Nyman, vd för Capio Närsjukvård:

– Vi tror mer på att bygga långsiktigt än att göra stora vinster på kort sikt.

Totalt omsatte koncernen, som är ett av de ledande vårdföretagen i Europa, 2,5 miljarder kronor i Sverige förra året. Hur stor vinsten blev lämnar man inte ut.

Praktikertjänst, som ägs av ett stort antal läkare och tandläkare, driver bland annat Söndrumskliniken och Viktoriakliniken på Kungsgatan i Halmstad samt Familjeläkarna vid Torget i Laholm.

Med entotal omsättning på runt åtta miljarder inom olika verksamhetsområden visade Praktikertjänst 2008 upp en vinst på 600 miljoner efter finansnetto. Av den vinsten delades 440 miljoner ut till ägarna.

ANNONS

– Vi varken bidrar till eller sänker kostnaderna för primärvården. Praktikertjänst har samma villkor som alla andra vårdutförare oavsett om det drivs privat eller offentligt, säger affärsområdeschef Björn Zackrisson:

– Vi  j obbar som ett kooperativ och släpper entreprenörskraften fri.

Carema, vars moderbolag enligt DN kontrolleras av det brittiska riskkapitalbolaget 3i, visar också upp fina siffror: 300 miljoner i vinst efter finansnetto.

Koncernen bedriver ingen sjukvård i Halmstad, men tog förra året hem en uppmärksammad kommunal upphandling. Detta sedan de borgerliga politikerna beslutat sig för att privatisera ett antal av socialförvaltningens gruppbostäder – trots protester från såväl anhöriga som personal.

Carema fick det treåriga uppdraget i konkurrens med bland andra Aleris och Attendo Care. I våras invigdes Carema Orkidén och kommunen ska betala företaget 68,2 miljoner kronor per år för att driva de 20 gruppbostäderna – vilket är 2,5 miljoner lägre än den tidigare driftskostnaden.

ANNONS