Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Privata aktörer får ja till att starta förskolor och skola

Kunskapsförskolan som vill starta två förskolor i kommunen har fått grönt ljus av barn- och ungdomsnämnden. Förskolorna ska placeras på Tegelbruket och på Fyllinge och ha plats för sammanlagt 228 barn.
Nämnden har även ställt sig positiv till en ny privat grundskola.

Som HP tidigare berättat har Kunskapsförskolan anmält intresse för att driva förskola på Fyllinge med plats för 108 barn. Fastigheten i fråga ligger utmed Pudelvägen och Boxervägen och det är Fondamentor fastigheter som ska bygga förskolan.

LÄS MER: Privat aktör vill öppna ny förskola på Fyllinge

Kunskapsförskolan är medlem i Friluftsfrämjandet och är en certifierad Skogsmulleförskola. Bolagets vd Per Uppman uppgav i en intervju i höstas att verksamheten bedrivs till 60–65 procent utomhus.

I förskolans koncept ingår också att erbjuda föräldrar att köpa matlådor med rätter som de egna kockarna lagat.

Öppnar även på Tegelbruket

För ett år sedan avslöjade Sehlhall fastigheter AB att bolaget planerade att bygga en ny förskola intill de tre höghusen på Tegelbruket. Vem som skulle driva verksamheten var då under förhandling, men nu står det klart att det även här blir Kunskapsförskolan.

LÄS MER: Förskola för 120 barn planeras på Tegelbruket

Tanken är att förskolan ska byggas i två våningar med plats för 120 barn.

Bolagets plan är att starta de bägge förskolorna vid årsskiftet 2021/2022. Barn- och ungdomsnämnden har gett klartecken för bägge etableringarna, men politikerna var inte eniga.

S och V valde att reservera sig mot beslutet. Partierna anser bland annat att två fristående förskolor påverkar de kommunala förskolorna och försvårar planeringen både på kort och på lång sikt.

”Finns behov”

Lovisa Aldrin (L), ordförande i nämnden, motiverar beslutet med att det finns behov av fler förskoleplatser både i centrum och på Fyllinge.

– Just nu har vi brist på förskoleplatser på Andersberg och barn blir redan hänvisade till centrum. Även Fyllinge växer och vår planerade förskola på fjärde kvadranten tillkommer inte än på några år enligt lokalförsörjningsplanen, säger hon och fortsätter:

– Vi har också ett ökat behov i centrum eftersom vi ser att familjer väljer att bo kvar i stan i större utsträckning än tidigare, då det var mer tydligt att man valde att flytta ut från stadskärnan när man skaffade barn.

Nämnden ställde sig också bakom ett positivt yttrande till Skolinspektionen angående Prolympias etablering vid högskolan i Halmstad. Företaget vill starta en högstadieskola med idrottsprofil och plats för över 336 elever från och med läsåret 2022 eller 2023. Även i detta fall var nämnden oenig. S och V ville avstyrka ansökan.

LÄS MER: Friskola med idrottsprofil kan hamna nära Högskolan

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här