Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Priset på kommunala tomter höjs med 50 procent

Priset på de kommunala tomterna som ska släppas i det nya bostadsområdet Ranagård höjs kraftigt. Nytt pris blir 2 respektive 2,2 miljoner, vilket motsvarar en 50-procentig ökning.
– Vi flaggade redan när priset sattes för att det skulle komma att justeras, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

För drygt två år sedan beslutade politikerna i utskottet att priset för en kommunal tomt i den nya stadsdelen skulle landa på 1,3 respektive 1,5 miljoner beroende på storlek och byggrätt.

De mindre tomterna är på cirka 600 kvadrat och får bebyggas med 200 kvadrat. De större är på omkring 700 kvadrat och får bebyggas med 250 kvadrat.

Priset klubbades därefter av kommunfullmäktige.

Vill höja priset

Men nu vill samhällsbyggnadsutskottet höja priset till 2 respektive 2,2 miljoner. Detta motsvarar en ökning på 50 procent. Ärendet ledde inte till någon diskussion när det var uppe för beslut, utan politikerna är eniga om att en prishöjning behövs, enligt Jenny Axelsson.

– Det har gått ganska lång tid sedan vi kom fram till det tidigare priset och vi flaggade redan då för att det skulle komma att justeras. Inför försäljningar så justerar vi tomtpriser och höjer till aktuellt marknadsmässigt värde. Vi gjorde nyligen samma sak i Himmelkulla i Åled, säger hon.

LÄS MER: Priset för kommunala tomter höjs med över 40 procent

Orsaken till prisökningen uppges vara ett förändrat marknadsvärde. Här lutar sig kommunen bland annat på försäljningar av både bebyggda och obebyggda tomter som gjorts i området.

– Det är en stark prisutveckling på tomter i Halmstad, vi vet att attraktiviteten är hög, säger Jenny Axelsson.

Intäkt på 180 miljoner

Den senaste tiden, bland annat i arbetet med kommunens nya översiktsplan, har det pratats mycket om att arbeta för att motverka bostadssegregation. Men Jenny Axelsson anser inte att låga tomtpriser är ett bra sätt att jobba med just den frågan.

– När kommunen säljer mark som faktiskt är skattebetalarnas tillgångar så måste vi sälja till marknadsmässigt pris, annars blir det subvention. Man ska också komma ihåg att detta handlar om tomter som får ett högt andrahandsvärde. En subvention skulle då inte slå igenom i särskild många led och dessutom få konsekvensen att vi inte får in de medel som tillför kommunen goda tillskott, säger hon.

Totalt ska 86 tomter säljas på Ranagård via den kommunala tomtkön. Med det nya priset innebär försäljningen en intäkt på nästan 180 miljoner kronor, vilket är en ökning med drygt 61 miljoner jämfört med den tidigare prisnivån.

Tilldelningen av tomter beräknas komma igång i mars och överlåtelsen i början av nästa år.

Kommunfullmäktige har sista ordet i frågan om tomtpriset.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!