Prisbelönt foto på klimataktivisten Greta Thunberg och USA:s förre president Barack Obama ställs ut på Per Gessles hotell i Tylösand.
Max Modén berömda foto på klimataktivisten Greta Thunberg och USA:s förre president Barack Obama skiljer sig rejält från bilderna han brukar arrangera med ballerinor. Bild: Anders Holmer

Prisbelönt bild på Greta och Obama var ett ögonblicks verk

Fotografen Max Modén, som nu ställer ut i Tylösand, är känd för extremt välplanerade, arrangerade bilder av ballerinor. Men hans prisvinnande foto av Greta Thunberg tillsammans med Barack Obama var ett ögonblicksknäpp som han tog på ren instinkt.

ANNONS
LocationTylösand||

När HP på fredagen besöker vernissagen för sommarutställningen ”Here comes the sun”, som omfattar ett 80-tal verk av 14 olika fotografer, är det främst storyn bakom fotot som vann porträttklassen i tävlingen Årets bild vi är ute efter.

Fotot, där USA:s förre president Ba(rack Obama tittar vördnadsfullt ner på den lilla, 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg – som ser fokuserad ut och inte det minsta ”starstruck” av att möta en sådan kändis – är det första som möter en innanför entrén.

Secret service

Mannen som fångade ögonblicket, Max Modén, berättar om vilka hektiska dagar han hade i samband med detta i juni 2019.

ANNONS

– Jag var inbokad för att ta porträtt av Obama tillsammans med olika VIP-gäster som deltog vid Brilliant Minds-konferensen i Stockholm, säger han.

Secret service hade mycket synpunkter dagen före. Bland annat förbjöd de honom att ta med en assistent och han fick heller inte använda blixtarna han ville ha i sin fotohörna.

– Jag fick tänka om helt och ta dit ett annat ljus. Dessutom hade jag en helt ny kamera, som jag inte var van vid, vilket inte är att rekommendera vid viktiga tagningar.

Han minns att det var stressigt när den ena kändisen efter den andra skulle plåtas jämte Obama. Många kända namn deltog, bland annat USA:s förre utrikesminister John Kerry, Snapchat-grundaren Evan Spiegel och skådespelaren Gwyneth Paltrow.

Såg i ögonvrån

– Men när Obama såg att Greta var på tur bad han om en paus i fotograferandet och gick bort för att prata med henne.

– Först tänkte jag ta tillfället i akt att kontrollera att all utrustning fungerade som den skulle, men när jag såg dem i ögonvrån vände jag mig om och tog tre snabba knäpp utan att fråga om lov. De pratade i kanske tre minuter och verkade inte märka något.

Senare tog han uppställda porträtt även på klimataktivisten och ex-presidenten, men när han dagen efter tittade igenom alla knäppen såg han att den spontana bilden var bäst.

ANNONS

– När jag senare såg att Greta och Obama använde den bilden när de skrev till varandra på Instagram var det stort för mig.

Vrida kameran snabbt

Förmågan att kunna upptäcka saker i ögonvrån tror han sig ha fått när han tagit klädreklambilder på barn.

– I periferin händer alltid intressantare saker än när folk ställer upp framför en kamera. Det är därför jag aldrig använder stativ, så att jag i stället snabbt kan vrida kameran åt ett annat håll.

Raka motsatsen är hans porträtt av balettdanserskor i olika Stockholmsmiljöer, som han har med fyra varianter av på utställningen i Tylösand.

– Där är allting planerat. Jag har full kontroll på hur jag vill ha ballerinorna och de har full kontroll på sina kroppar, säger han och tillägger att man ibland ändå måste ha tur också.

Han pekar på ballerinan som hoppar kraftfullt på en brygga intill vattnet.

– Just när vi skulle ta bilden kom det in några kraftfulla moln som ger en väldigt speciell känsla.

Josephine Stagnebo och Douglas Nordin hänger upp Ulla Lembergs porträtt av David Bowie från 1976.
Josephine Stagnebo och Douglas Nordin hänger upp Ulla Lembergs porträtt av David Bowie från 1976. Bild: Lina Salomonsson

Bland övriga fotografer på utställningen finns Ulla Lemberg, som på 1970-talet blev Aftonbladets första kvinnliga pressfotograf, och som kommer till Tylösand på lördagen. Hon deltar med allt från David Bowie och Sex Pistols till foton från Vietnam och Sudan.

ANNONS

Ett foto för en halv miljon

Skotten David Yarrow svartvita fotografier av vilda djur är hängda i stora format, bland annat en fantastisk bild på en björn som fångar lax, och en del av intäkterna går till olika stiftelser. Men så har också hans foton utställningens högsta priser – bland annat säljs ett foto på fotomodellen Cindy Crawford tillsammans med en varg för 445 000 kronor och ett foto på elefanter på kolonn med låga moln och magiska bergstoppar i bakgrunden för 345 000 kronor.

Ulf Berglund deltar bland annat med svartvita porträtt av Robert Plant, Timbuktu och Prince som sticker ut, men spännande är också hans bilder från 1993–94 som skildrar Nelson Mandelas väg till presidentposten i Sydafrika.

Även Christopher Hunt har ett foto av Greta Thunberg, som varit omslag på ett magasin.
Även Christopher Hunt har ett foto av Greta Thunberg, som varit omslag på ett magasin. Bild: Lina Salomonsson

Och faktiskt finns Greta Thunberg som motiv även bland fotografen Christopher Hunts bidrag. När hon mottog priset ”Game changer of the year 2019” gav GQ Magazine honom i uppdrag att plåta henne till omslaget. Han klädde henne då i en för stor vuxenkavaj med texten ”Can you hear me” för att symbolisera hennes ansvarstagande i kampen mot klimatförändringarna.

Utställningen rymmer bilder på allt från Patty Smith till Nelson Mandela. I mitten syns det dyraste verket - som går på nästan en halv miljon kronor.
Utställningen rymmer bilder på allt från Patty Smith till Nelson Mandela. I mitten syns det dyraste verket - som går på nästan en halv miljon kronor. Bild: Lina Salomonsson

Övriga fotografer är Lynn Goldsmith (som deltar med porträtt av Patti Smith), Markus Klinko (som bland annat har porträtterat Beyoncé), Johan Bergmark (bland annat svartvita porträtt av Alicia Vikander, Noomi Rapace och Lillbabs), Christer Forss (Beatles-bilder), Nicho Södling (porträtt från Etiopien, där han själv har sina rötter), Filip Agoo (olika fredsmotiv), Rickard L Eriksson (flera foton på delar av, eller hela, kungafamiljen), Mattias Edwall (bland annat porträtt av Marie Fredriksson), Norman Parkinson (modebilder med Jenny Hall) samt Lars Nordin (foton på Per Gessle och Marie Fredriksson).

ANNONS

Välkomna på söndag

På grund av corona är vernissagerna bara öppna för förbokade personer, så utställningen öppnar för allmänheten först på söndag – och då kommer bara 50 personer i taget att släppas in.

Galleriet Tres Hombres Art grundades i slutet av 1980-talet av den fotointresserade popartisten Per Gessle och designern Lars Nordin. I den fasta utställningen runt om på Hotel Tylösand ingår cirka 450 fotografier. Fotokonsten hänger även inne i hotellrummen och allt är mer eller mindre till salu.

– Det finns alltid en köpare som är intresserad av just ett specifikt motiv, säger Rosie Gottlander.

Rosie Gottlander gillar Johan Bergmarks porträtt av en allvarlig Lillbabs.
Rosie Gottlander gillar Johan Bergmarks porträtt av en allvarlig Lillbabs. Bild: Lina Salomonsson

I samlingen ingår fotografier tagna av världsberömda namn som Albert Watson, Anton Corbijn, Mary McCartney och Terry O´Neill.

– Trots corona går försäljningen faktiskt bättre nu än någonsin tidigare.

ANNONS