Vid en akut vattenbrist ska vattenförbrukare som har stor betydelse för liv och hälsa prioriteras i första hand. 
Vid en akut vattenbrist ska vattenförbrukare som har stor betydelse för liv och hälsa prioriteras i första hand. 

Prioritering måste ske vid vattenbrist

Halmstads kommun har tagit fram en prioriteringslista över hur det kommunala dricksvattnet ska användas vid akut vattenbrist.

ANNONS
|

Vattensituationen i Halmstads och Laholms kommuner är fortsatt ansträngd. Ledningsutskottet har nu godkänt ett styrvattendokument med en prioriteringslista.

Kort och gott handlar det om hur kommunala dricksvattnet i Halmstad ska prioriteras mellan olika vattenförbrukare vid ett krisläge.

Vid en akut vattenbrist ska vattenförbrukare som har stor betydelse för liv och hälsa prioriteras i första hand. I den kategorin ingår exempelvis räddningstjänst och sjukhus.

På prioriteringslistan kommer därefter, i fallande ordning: viktiga samhällsfunktioner, verksamheter med stora ekonomiska värden, funktioner med betydelse för miljön och slutligen verksamheter med sociala och kulturella värden.

– Vatten är ett livsmedel och ett världsarv att förvalta för kommande generationer. Det blir mycket tydligt när nu vattenbristen är stor hos oss och på flera håll i landet att vi behöver kunna prioritera användningen, säger Suzanne Åkerlund (L), kommunråd och ledamot i ledningsutskottet.

ANNONS

Nivåerna i grundvattentäkterna i Halmstads kommun är fortsatt låga. Även om bevattningsförbudet har gett en effekt på ungefär sju procent lägre vattenförbrukning så fortsätter nivåerna att sjunka.

I flera viktiga täkter är nivåerna lägre än de någonsin varit tidigare. Detta kan på sikt leda till en akut vattenbrist.

Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen som är sista beslutsinstans.

Fakta: Prioriteringslista för dricksvatten

  1. Vattenförbrukare som har stor betydelse för liv och hälsa.
  2. Vattenförbrukare som har stor betydelse för samhällets funktionalitet.
  3. Vattenförbrukare som representerar stora ekonomiska värden.
  4. Vattenförbrukare som har stor betydelse för miljön.
  5. Vattenförbrukare som har stor betydelse för sociala och kulturella värden.
ANNONS