Prinsen av Bahrain vann distansritten i Stjärnarp

En vecka innan starten i distansritt i Eldsberga fanns två prinsar från Bahrain, med ett entourage på hundra personer, plötsligt och helt oväntat på startlistan.
– Hjälp, det här är inte sant! Det var min första tanke, säger Maria Nordenfelt som är tävlingsledare för Simlångsritten. Och det är väl först nu jag börjar smälta allt.

ANNONS
|

The Royal Endurance Team of Bahrain kom till Halmstad med en kunglig önskelista till tävlingsledningen.

– Ett jättetält med kök till de egna kockarna, en kunglig matsal med honnörsbord till prinsarna, VIP-lounge att vila sig i mellan delsträckorna, toaletter med rinnande vatten, duschar. Lite mer flärd än vi är vana vid på våra tävlingar. Men jag tog kontakt med Jan Hamilton, som äger Stjärnarps gård och marken runt omkring, som inte heller trodde sina öron men upplät en del av sin egen trädgård till prinsarna och deras team. Här låg sedan tävlingscentret där också starten i tävlingen gick.

Det kungliga entouraget skulle från början innehålla mellan 40 och 50 personer.

ANNONS

– Det utökades till det dubbla. Förutom de tävlande, hästskötare, veterinärer och andra fanns dessutom särskilt inbjudna gäster och ett eget tv-team från Bahrain. Hundra personer, som skulle övernatta i femstjärnigt.

Men något sådant finns inte i Halmstad, och kunde inte trollas fram på så kort tid. Men Grand Hotel och Hotel Tylösand ställde upp med rum. Och några bodde på Gothia Towers i Göteborg. Svarta Mercedesbilar hyrdes in från Tyskland, tio chaufförer fanns stand by i två dagar för VIP-transporter.

Ett chartrat plan med nio arabiska fullblod av fransk stamtavla landade på Halmstads flygplats på fredagsmorgonen.

– Första frågan var ju om planet med hästarna fick lov att landa på flygplatsen, men det var inga problem. Som hästmänniska vet jag att en flygning är mycket snällare mot hästarna, jämfört med en tvådagars hästtransport från Frankrike till Halmstad. Nu lastades de på transporten på flygplatsen som sedan körde några kilometrar till Halmstadtravet där de stod uppstallade. Fantastiskt fina hästar. Smäckra, lätta i sina rörelser, men med mycket power.

Distansritt är stort ute i Europa. Det är som en blandning mellan ett maratonlopp och ett formel 1-lopp. Fem delsträckor, där den längsta är fyra mil och den kortaste 16 kilometer, med obligatoriska depåstopp för veterinärkontroller där bland annat hästens puls och allmäntillstånd checkas av för att vara fit to continue.

ANNONS

– Det är en tävling där snabbast vinner, men det är framför allt en tävling i horsemanship. Sheik Nasser Bin Hamad Al Khalifa är en dedikerad distansryttare som tog brons i senaste VM.

Bahreins distansteam har aldrig tidigare tävlat i Sverige.

– De skulle egentligen deltagit i en tävling i Bryssel, men den tävlingen blev inställd. Det blev Simlångsritten istället, som teamet hittade på det internationella ridsportsförbundets sida.

Den första delsträckan är rejält kuperad och gick genom backar och stigar upp över Tönnersjö. Övriga sträckor gick kring och runt Stjärnarpsskogen, ner över Eldsberga och mot Simlångsdalen på vissa sträckor. Det blev en prövning, även för prinsarna Sheik Nasser och Sheik Khalid.

Även om det bahrainska teamet är vana vid europeiska förhållanden, så fick de förbereda sig. Dunjackorna åkte på i den 17-gradiga kylan och en av prinsarna cyklade den fyra mil långa första delsträckan.

– Det hedrar honom tycker jag. Han förberedde sig själv och hästen på de smala stigarna och backarna, som de inte är riktigt vana vid, men åkte sedan ut ur tävlingen i andra veterinärgaten. Men det hör till sporten.

Lillprinsen vann. Sheik Khalid Bin Hamad Al Khalifa vann den internationella klassen i Simlångsritten.

– Det var jättekul att det gick så bra. Och det kändes speciellt att få dela ut förstapriset till en prins inne i den kungliga paviljongen. Prinsen av Bahrain var mycket glad över segern i det exotiska loppet i Stjärnarp och över arrangemanget i sin helhet.

ANNONS

Nu när dammet och lugnet har lagt sig över bygden igen är tävlingsledaren Maria Nordenfeldt mycket nöjd.

– Jag börjar smälta alltsammans. Visst var det en extra press, men det var också extra kul. Distansritt är ingen publiksport, men det var mycket folk på plats som såg tävlingarna. Och det kungliga besöket var nog bra för många näringsidkare i Halmstad, när entouraget gjorde inköp för stora belopp.

ANNONS