Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fastighetsägarna vill bygga 150–200 nya bostäder på kvarteret som ligger mellan Nässjögatan och Bryngelshusgatan i centrala Halmstad. Bild: Kvarteret Katten AB

Positivt planbesked för 200 nya bostäder i centrala Halmstad

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott säger ja till mellan 150 och 200 nya bostäder i centrala Halmstad. Utskottet har beslutat om ett positivt planbesked för projektet.
– Det här är en jättepositiv början på ett stort projekt, säger fastighetsägaren Anders Rosengren om beskedet.

Ägare till fastigheterna Katten 4, 5 och 18 – som ligger mellan Nässjögatan och Bryngelshusgatan i centrala Halmstad – vill bygga 150–200 nya bostäder.

Mindre centrala lägenheter

De sökande är fastighetsägarna Anders Rosengren och Fredrik Wennerholm. Deras vision är hållbara och flexibla bostäder för yngre människor som vill etablera sig i Halmstad. Huvudmålgruppen är ensamma eller par i åldern 20–35 år.

– Det kan röra sig om unga som precis tagit examen från högskolan, som vill flytta in antingen ensam eller bilda familj. Då vill man ha en mindre och kostnadseffektiv bostad hyfsat centralt, och den typen av boende finns inte riktigt i Halmstad, säger Anders Rosengren.

Bostäderna ska ligga i den östra delen av kvarteret vid Bryngelshusgatan. I den västra delen av kvarteret, längs med Nässjögatan, ska den nuvarande verksamheten behållas och utvecklas, berättar Rosengren.

– Vi har ägt kvarteret i ett antal år nu. I dagsläget finns bland annat vuxenskola, högskolans studentkår, några gym, Hallands auktionsverk och en bridgeklubb. Vi vill helt enkelt fortsätta utveckla området som en mötesplats för kreativa aktiviteter, säger han.

Samhällsbyggnadsutskottet säger ja

Ett av hindren på vägen är att projektet strider mot bland annat industriändamålet i områdets nuvarande detaljplan. Men efter att ha tagit del av förstudien är politikerna i samhällsbyggnadsutskottet positiva till bostadsbygget.

– Vi säger ja till att ta fram en detaljplan som möjliggör fler bostäder i centrum. Det här är ett exempel på smart förtätning mitt i stan. Läget är fantastiskt bra – det är nära till både resecentrum och högskolan. Bostäderna blir ett välkommet tillskott, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Enligt politikerna ligger projektet i linje med översiktsplanens strategi om förtätning i stadens centrala delar. Objektet finns även med i bostadsförsörjningsprogrammet.

Utskottets beslut innebär ett positivt planbesked och att förvaltningen får i uppdrag att i detaljplan pröva bostadsändamål, samt i viss mån verksamheter, på de aktuella fastigheterna.

Förslaget: Öppen kransbebyggelse

Tidshorisonten för projektet är minst 5 år – om allt går som det ska, berättar Anders Rosengren.

I dagsläget finns ett par skissar på hur området kan se ut, men det för tidigt att säga exakt hur det kommer bli.

– Troligtvis kommer det landa i en kombination av fristående huskroppar och en öppen kransbebyggelse, säger Rosengren.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här