Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Positivt besked för 180 bostäder norr om Sofieberg

Samhällsbyggnadsutskottet säger ja till omkring 180 nya bostäder norr om Sofieberg. Den nya stadsdelen går under namnet Kärlekens trädgårdsstad.

Derome Hus AB vill bygga omkring 180 nya bostäder på fastigheterna Halmstad 7:45 med flera. Det aktuella området ligger norr om Sofieberg, nära Kärlekens skola och idrottsplatsen.

Projektet går under namnet Kärlekens Trädgårdsstad. Ambitionen är, enligt presentationen, att kombinera ”storstadens och landsbygdens attraktionskraft”.

Mer konkret handlar om en blandning av enbostadshus, par-, rad- och kedjehus samt flerbostadshus. Både hyres- och bostadsrätter föreslås.

Inspiration har hämtats från bland annat Äppelviken och Enskede gård i Stockholm samt Änggården i Göteborg.

Samhällsbyggnadsutskottet säger ja

Efter att ha tagit del av presentationsmaterialet har kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutat att ge ett positivt planbesked.

– Vi är positiva och ger förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan som möjliggör bostadsbygget. Vi kommer att följa arbetet noga, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Förutom den sökandes fastighet omfattar bostadsbygget två fastigheter som ägs av kommunen: Halmstad 7:44 och Halmstad 7:46.

På Halmstad 7:44 finns i dag odlingslotter som kan behöva flyttas, enligt kommunens konsekvensanalys. Det finns även en privatägd fastighet som ligger som en ö i det aktuella området.

I dagsläget finns det ingen detaljplan för området. Men bostadsbygget stämmer överens med kommunens översiktsplan, bostadsförsörjningsprogram samt den översiktliga planutredningen för området norr om Sofieberg. Dock finns det några utmaningar på vägen, berättar Jenny Axelsson.

– Man behöver titta på hur området ska trafikförsörjas, där finns det en del utmaningar. Buller från idrottsanläggningen samt hur vattenmiljön kan säkerställas är också viktiga frågor, säger hon.

Prognosen är att en ny detaljplan kan antas senast under våren 2023.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!