Popidolen som sjunger hästarnas lov

Han ser ut som jultomten men har två helt andra jobb: hästuppfödare och popidol. Harpo Svensson växlar ledigt mellan bondgården i Slättåkra och tyska scener med tusentals jublande åskådare.

ANNONS
|

Billy the Kid är inte blyg. Den varmblodiga travhästen poserar glatt inför kameran.

– Han har vunnit 18 lopp och är van vid segerfotografering, säger Harpo Svensson som äger Harpos Billy the Kid.

– Han ska tävla på Halmstadtravet i kväll – men det är osäkert. Blodprovet tyder på att han inte är i toppform, säger Harpo.

Vi är i Slättåkra, i en hästhage på Vickyby gård som ägs av Harpo och hans fru Carina. Det blåser snålt och vasst men det verkar inte störa någon av parets hästar som gärna kommer fram och låter sig klappas och kramas av Harpo, och avbildas av HP:s Roger Larsson.

ANNONS

I en mindre hage står elva får och iakttar oss, utan att röra en min. Coola som is.

Men de var lite oroliga för en stund sedan, när vi ville fotografera dem.

– De är reserverade om främlingar kommer alltför nära, säger Harpo.

Han är popstjärnan som fortfarande åker runt och sjunger sina 70-talshits - som "Movie star" och "Honolulu" – men även nya sånger, och samtidigt driver en hästgård. Han och Carina har för närvarande nio hästar som de tränar, och låter andra tävla med på travbanor.

Harpo är en upptagen man, vilket märks när man ska boka en tid för ett möte. Han kan sitta i ett plan på väg till Düsseldorf och två shower i Tyskland, han kan vara på väg till Åby travbana med en häst eller till ett trubadurjobb på en visklubb.

Men nu är vi på plats och när jag blickar ut över Vickyby gård med sina djur, hus och vidsträckta ägor är det lätt att inse att Harpo har nått ett mål: redan som barn drömde förortskillen, som bodde Söder om Söder i Stockholm, om att bli bonde.

– Jag tog tunnelbanan in till t-centralen, för där kunde man köpa ett annonsblad för lantbrukare, säger Harpo och skrattar så att det vita tomteskägget fladdrar i vinden.

ANNONS

När hans pappa fick ett extrajobb på helgerna i närheten av Solvalla följde Harpo med.

– Jag drog med honom till travbanan, och tror att jag kände närheten till landet genom hästarna.

Orden flödar när Harpo berättar – på motorvägsbred stockholmska – om de fyrbenta djuren som har följt honom under alla år som popidol. Det var i mitten av 70-talet som han slog igenom när hitsen kom som på ett pärlband: "Honolulu" -73, "Sayonara" -74, "Moviestar" -75...

– 1977 köpte jag och Carina köpte vår första häst, Linda Victoria, och det har blivit många genom åren.

Paret bodde på olika platser och landade i Slättåkra 1994. Anledningen var att Harpo och Carina hade lärt känna travtränaren Bengt-Åke Angel (som bland annat tränade den legendariska hästen Bolets Igor)

– Vi hade några hästar hos honom, och hyrde en lägenhet på hans gård.

2001 köpte Harpo och Carina sin egen gård, och Harpos fascination inför hästar är i dag lika stor som någonsin. Eller större.

– Det är svårt att förklara varför... de har någon underlig mystik.

Ja, nog kan det tyckas märkligt att Harpo säger så, med tanke på den stora smällen 1980.

Det var på Sören Nordins (ett annat megastort namn inom travsporten) anläggning utanför Stockholm som Harpo blev svårt skadad, när han satt i en tävlingssulky.

ANNONS

– Hästen, som hette Starter, sparkade plötsligt bakut och träffade mig i huvudet. Starter fastnade med vänsterbenet i sulkyn, greps av panik och fortsatte sparka mig.

Harpo fick näs- och pannben intryckta, blev blind på ett öga och miste doftsinnet.

– Med ett undantag. Jag kan känna brandrök och det är ju bra, säger "hästmannen" som på intet sätt blev rädd för djuren efter olyckan.

Så fort det var möjligt var han ute i hagen igen och han skulle ett år senare dedikera lp:n "The fool of yesterday" till Starter.

Smällen orsakade däremot en rejäl paus i popkarriären. Harpo som hade turnerat runt om i Europa under hela 70-talet, försvann från scenen under nästa decennium. Det blev bara enstaka spelningar och någon skiva.

– Men 1990 blev jag kontaktad av en man som kunde ordna spelningar i Tyskland, där jag fortfarande var väldigt populär. Jag började åka dit och uppträda och turnerade även i Sverige, bland annat med Ted Gärdestad. Jag var med vid hans sista konsert (Ted Gärdestad dog 1997. red.anm.).

Harpo har fortsatt att åka till Tyskland; det brukar bli cirka 20 helger om året, och när vi träffar honom har han precis varit där fyra helger i rad. Det senaste besöket blev intensivt, med två spelningar på en kväll och 24 mils bilkörning mellan scenerna.

ANNONS

– Jag uppträdde till förinspelad musik i en stad nära Köln, där sju-åtta barn började sjunga med i "Movie star". Plötsligt hoppade de upp på scenen, började dansa bakom mig och de kunde alla låtar. Det är så i Tyskland, unga människor känner till mina 70-talshits som om de var skrivna i går.

Harpo uppträder ofta i paketshower tillsammans med andra artister som har varit stora för flera decennier sedan.

– Det har bland annat varit Searchers, Tremeloes, Mungo Jerry och Suzi Quatro.

Det finns väl de som tycker det är lite tragiskt när gamla rockhjältar åker runt och drar sina gamla hits, år efter år?

– Ja, men såväl vi artister som publiken har fantastiskt roligt. Motståndet mot nostalgi är större i Sverige men även här håller det på att luckras upp. Jag uppträder ibland i en paketshow här hemma där jag representerar 70-talet medan Claes-Göran Hederström är 60-talet och Herreys 80-talet. Och jag har samarbetat med Micke Syd.

Det säger Harpo som dock är noga med att betona att han i alla år har skrivit nya låtar, för såväl barn som vuxna.

– I lördags uppträdde jag ensam med akustisk gitarr på en visklubb i Arvika. Det var dagen efter terrorattentatet på Drottninggatan och jag undrade hur det skulle gå – men det blev jättebra. Jag berättade om mitt liv, sjöng längre än planerat och det var en av mina bästa spelningar någonsin.

ANNONS

Harpo har den senaste tiden repeterat ihop med två vänner – "bägge är veterinärer" – och planerar för nya spelningar.

– Ett av mina mål är att göra en barnplatta till, gärna med jultema.

Det är lätt att tänka sig att mannen med tomteskägget har barnasinnet kvar, när vi går omkring på hans gård. Han blir extra lycklig när han fåra sätta sig i Grållen, en traktor av märket Massey-Ferguson från 1952 – en 50-årspresent från Carina.

Men det var ett tag sedan. Harpo fyllde nyligen 67 år men har inga tankar på pension.

– Men vi ska trappa ner lite när det gäller hästarna – genom naturlig avgång – och stycka av en bit av gården. Det är lite för mycket att ta hand om just nu.

Och musiken..?

– Där är det tvärtom; en upptrappning. Jag fortsätter åka till Tyskland och ska spela mer av egna låtar i Sverige. Det är perfekt att kombinera med livet på landet. När jag har varit borta en helg och spelat kommer jag ofta hem på söndagen, och då kör jag ut med min traktor och lyssnar på sportradion, som jag älskar. Det är som en skön fylla, en drogfri fylla.

ANNONS

Lite om Harpo Svensson

Ålder: 67 år

Familj: Gift med Carina. ”Vi blev ihop 1969 på Calle Flygares teaterskola i Stockholm, där jag var lärare och hon elev. I dag hjälps vi åt med gården och hon sköter all min bokföring”.

Bor: Vickyby gård, Slättåkra. Gården är döpt efter Vicky Blue, en av de första travarna som Harpo köpte och som är anmoder till merparten av hans hästar.

Gör: Hästuppfödare och artist. Målar även tavlor.

Namnbyte: Harpo hette från början Jan i förnamn, men fick byta i mitten av 1970-talet när han var som populärast. ”Jag fick post från hela Europa där det stod Harpo, och till slut bad brevbäraren mig att byta namn, på riktigt.

Teater: ”Jag spelade teater på 70-talet, ofta för barn och tillsammans med Carina. Det var då jag skrev många barnlåtar, jag har gjort två plattor för barn, hittills”.

Hästnamn: Flera av Harpos hästar har namn som påminner om hans låtar och popkarriär, till exempel Harpos Hitsville, Harpos Blue Swede och Harpos Rockland.

Skägg: Det skaffade Harpo för sju-åtta år sedan. ”Min tyske manager gillar det inte och pappa undrar fortfarande när jag ska raka mig”.

Misstag 1: ”När vi flyttade till Slätt-åkra råkade jag säga till folk och vid intervjuer att jag bodde i Kvibille, som ju var ett känt namn. Då blev grannarna sura och sa ’Det här är fan mig inte Kvibille’”.

Misstag 2: ”1973 när jag skrev ’Honolulu’ visste jag inte så mycket om reggae, det var några år innan Bob Marley blev känd. Jag trodde att musiken kom från Hawaii och skrev ’The reggae band is playing for you/and they teach you how to do the hula-hula’”.

Tv-program på gång: ”Ett SVT-team har varit här och spelat in ett avsnitt till ’Hitlåtens historia’. Det handlar om ’Movie star’ och sänds någon gång till hösten”.

ANNONS