Dåligt förslag. Kerstin Zander (S), vice ordförande i närsjukvårdsnämnden, och Tommy Rydfeldt (FP), ordförande, meddelade i går att rehab stannar på Andersberg. De gillar inte tjänstemannaförslaget om en nedläggning.
Dåligt förslag. Kerstin Zander (S), vice ordförande i närsjukvårdsnämnden, och Tommy Rydfeldt (FP), ordförande, meddelade i går att rehab stannar på Andersberg. De gillar inte tjänstemannaförslaget om en nedläggning.

Politiskt nej till flytt av rehab

Politikerna säger nej till en flytt av rehab från Andersbergs vårdcentral. … – Vi har aldrig ställt oss bakom det förslaget, säger Tommy Rydfeldt (FP).

ANNONS
|

Vårdcentralen får inte ekonomin att gå ihop med de pengar som fördelas enligt vårdvalssystemet, som bygger på antalet listade patienter.

Förra året var verksamheten akut hotad, men politikerna backade och lovade att den ska få vara kvar, åtminstone ett år. Samtidigt var budskapet att fler patienter måste lista sig där - ekonomin måste gå ihop.

I mitten på mars stod det klart att tjänstemännen ville spara genom att ta bort rehabverksamheten, det vill säga psykolog, kurator, sjukgymnastik och arbetsterapeut. Nya protester utbröt och oron spred sig.

Förslaget var nyligen uppe i närsjukvårdsnämndens arbetsutskott. Men på fredagen gick ordföranden och vice ordföranden tillsammans ut och meddelade att det stoppats där och inte går vidare till nämnden.

ANNONS

- Vi tycker inte att det är bra. Det är intäkterna som är problemet, inte utgifterna. Det gör det svårt att spara, säger Tommy Rydfeldt (FP), ordförande.

- Vi vill absolut inte avveckla, utan utveckla. Det är viktigt att Andersbergsborna har nära till sin vårdcentral, säger Kerstin Zander (S), vice ordförande.

De är överens om att det i stället är ersättningsmodellen som måste förändras. I dag ger äldre patienter en högre patientpeng och på Andersberg bor få över 65 år, vilket betyder mindre pengar. Ohälsan är också stor.

- Jag skulle vilja att det var som inom tandvården där dålig tandhälsa ger mer pengar, säger Tommy Rydfeldt.

Hela vårdvalssystemet ses över under året och nämnden har påtalat problematiken för hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Eventuella förändringar kommer dock att ta tid.

- Vi kommer säkert att redovisa ett underskott 2014, vi jobbar med olika åtgärder, men just detta går vi inte vidare med, understryker Rydfeldt.

ANNONS