Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Bergman (M) och Krissi Johansson (S) är två av dem som fått sitt basarvode höjt med 1 500 kronor per månad.
Jonas Bergman (M) och Krissi Johansson (S) är två av dem som fått sitt basarvode höjt med 1 500 kronor per månad.

Politikernas basarvode höjdes med 1 500 kronor

I fjol fick många vänta tålmodigt på en löneökning. Politikerna i Halmstad hann dock få mer i lönekuvertet redan innan pandemin slog till – och nu är det dags igen. Basarvodet höjs med 1 500 kronor per månad.

Flera arbetstagare, bland annat inom vård, omsorg och industri, fick i pandemins spår se sin förväntade löneökning skjutas på framtiden.

Vårens planerade avtalsrörelser lades på is och förhandlingarna avslutades först i höstas. Industrin fick då igenom en löneökning på 5,4 procent i 29 månader från och med 1 november, vilket är det som sedan blir normen eller riktmärket för flera andra fackförbund.

Retroaktiv löneökning för perioden 1 april till 1 november blev det dock inte för industrin.

Höjs i början av året

Eftersom politikerna i Halmstad höjer sitt arvode i början av året i enlighet med riksdagsledamöterna hann de i fjol få en tjockare plånbok redan innan corona blev vardag.

I fjol låg ökningen på 1 500 kronor per månad i basarvode – och även i år blir det samma nivå på höjningen. Det tidigare basarvodet på 68 400 kronor höjs till 69 900 – en ökning med 2,2 procent.

LÄS MER: Så mycket tjänar kommunens bolagschefer

Jonas Bergman (M) får i egenskap av kommunråd och ordförande i kommunstyrelsen hela basarvodet. Han får dessutom ytterligare tio procent för att han är ordförande för ett av kommunstyrelsens utskott och är med sina 110 procent av basarvodet den som tjänar mest.

Vissa nämnder ger bättre betalt

Övriga kommunråd har, för heltid, rätt till 90 procent av basarvodet men kan komma upp i 100 procent om de även har andra förtroendeuppdrag. Oavsett hur många stolar de sitter på kan de dock aldrig få mer än 100 procent.

Vissa nämnder ger bättre betalt än andra. Ordförande för socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden, hemvårdsnämnden samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får 40 procent av basarvodet medan ordförande i övriga arvoderas med mellan 15–25 procent.

Nedan redovisas de politiker som tjänar mest utifrån basarvodet. Observera dock att eventuella uppdrag i kommunens olika bolag inte är medräknade, och inte heller annan ersättning i form av till exempel sammanträdesarvode. Fjolårets arvode står inom parentes.

Jonas Bergman (M): 76 890 kronor i månaden (75 240)


Uppdrag i urval: Kommunråd, ordförande i kommunstyrelsen samt dess utskott för tillväxt och hållbar utveckling, ledamot i kommunfullmäktige.

Krissi Johansson (S): 69 900 kronor i månaden (68 400)


Uppdrag i urval: Kommunråd, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande i personal- och ledningsutskottet, ledamot i kommunfullmäktige.

Ella Kardemark (KD): 69 900 kronor i månaden (68 400)


Uppdrag i urval
: Kommunråd, ledamot i kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige, ordförande för personal- och ledningsutskottet, ordförande för socialnämnden.

Jenny Axelsson (C): 69 900 kronor i månaden (68 400)


Uppdrag i urval: Kommunråd, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, ledamot i kommunfullmäktige.

Stefan Pålsson (S): 69 900 kronor i månaden (68 400)


Uppdrag i urval: Kommunråd, ledamot i kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige, 2:e vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Lovisa Aldrin (L): 60 114 kronor i månaden (58 824)


Uppdrag i urval: Kommunråd, ledamot i kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige, förste vice ordförande i utskottet för tillväxt och hållbar utveckling, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Ann-Charlott Mankell (M): 41 240 (40 356)


Uppdrag i urval: Ledamot i kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige, 1:e vice ordförande i personal- och ledningsutskottet, ordförande för hemvårdsnämnden samt gruppledare i kommunfullmäktige.

Christofer Lundholm (M): 36 696 kronor i månaden (35 910)


Uppdrag i urval: Ledamot samt gruppledare i kommunfullmäktige, ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ledamot i samhällsbyggnadsutskottet.

Carl-Johan Berthilsson (M): 26 911 kronor i månaden (26 334)


Uppdrag i urval: Ledamot i kommunstyrelsen samt kommunfullmäktige, I:e vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, ordförande i fastighetsnämnden.

Michael Svensson (S): 24 814 kronor (24 282)


Uppdrag i urval: Ledamot i kommunfullmäktige samt kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande för utskottet för tillväxt och hållbar utveckling, vice ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!