Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politiker vill behålla F–6 och döpa om Brearedsskolan

Barn- och ungdomsnämnden vill att Brearedsskolan ska fortsätta vara en F–6-skola och vill också se ett namnbyte på sikt. Förslaget är Simlångsdalens skola.
– Det handlar om tydlighet, säger ordförande Lovisa Aldrin (L).

HP har i en rad artiklar berättat om trångboddheten på Brearedsskolan. Klassrummen är för få vilket har lösts med paviljong , matsalen är för trång vilket ska lösas med att biblioteket flyttar ut vid årsskiftet och idrottshallen är för liten.

LÄS MER: Bokbuss löser akut problem med för trång matsal

LÄS MER: Ny idrottshall ska byggas vid Brearedsskolan

I juni ändrades den framtida planen för skolan. Målet är att en utbyggnad, eller en helt ny skola, ska stå klar senast 2027. Det finns också planer på att bygga en helt ny idrottshall. Samhällsbyggnadsutskottet har därför bett barn- och ungdomsnämnden att lämna synpunkter om skolans framtida utformning.

Vill invänta översiktsplanen

Men det är svårt att slå fast något i nuläget menar nämnden och hänvisar till det pågående arbetet med översiktsplanen.

– Det vi kan göra nu är att konstatera att lokalerna är undermåliga och att vi har löst matsalsfrågan men inte på ett tillräckligt tillfredsställande sätt eftersom bibliotek är superviktiga, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande, och fortsätter:

– Underlaget för en skola bygger mycket på vilka som flyttar in i området så vi behöver veta hur planen ser ut för byggandet av nya bostäder.

Nämnden konstaterar dock att elevunderlaget inte ser ut att öka förrän efter 2027 och att skolan kan fortsätta vara en F–6-enhet i minst tio år till. Politikerna ser också ett behov av att anpassa den nya skolan som planeras på Vallås så att den även kan ta emot högstadieelever från Simlångsdalen.

– Det ska rätt mycket till för att Brearedsskolan ska bli en F–9-skola, men vi vill inte stänga några dörrar innan översiktsplanen är antagen. Vi måste ha färdiga förutsättningar annars kanske vi låser in oss i något som är dåligt för framtiden, säger Lovisa Aldrin.

Med anledning av detta tycker nämnden att ett beslut om skolans framtida storlek och organisation behöver utredas och eventuellt revideras om några år när förutsättningarna är mer klara.

Föreslår namnbyte

Dessutom vill politikerna se ett namnbyte vid lämpligt tillfälle. Förslaget är att skolan kort och gott döps om till Simlångsdalens skola.

– Det handlar om en tydlighet. Man ska inte behöva ha bott i Halmstad i tio år för att förstå vilken skola som ligger var, säger Lovisa Aldrin.

I dag finns bara två skolor kvar med gamla sockennamn, Brearedsskolan och Lyngåkraskolan. I samband med att skolan i Åled byggdes om och till för några år sedan försvann namnet Enslövsskolan till förmån för Åledsskolan.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här