I våras ökade sjukfrånvaron kraftigt i kommunen i coronapandemins spår. Personalsituationen var väldigt tuff och mycket extrapersonal krävdes. Folk snabbutbildades för att kunna hoppa in inom bland annat vård- och omsorgsverksamheter.
LÄS MER: Coronakrisen beräknas kosta äldrevården 46 miljoner
Oron var stor för att sommaren skulle bli besvärlig. Men det blev inte så illa som man först trodde.
– Tittar man på dem som jobbar inom vård- och omsorgsyrken så ser vi samma trend i hela Halland. De misstänkt ökade sjuktalen som vi befarade införlivades inte och sommarmånaderna blev betydligt mindre arbetspressade än vad man hade befarat och det är ju positivt, säger Annika Vannerberg, HR-direktör.
Markant skillnad
På sina håll är sjuktalen lägre än vanligt, pandemin till trots, konstaterar Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsutskottet.
– Vi har sett en markant skillnad under våren i år, efter den första pucken med sjukfrånvaro där många höll sig hemma vid minsta symptom helt enligt rekommendation, säger hon.
I dagsläget kan Ella Kardemark inte ge några exakta siffror på hur mycket sjukfrånvaron har minskat eller inom vilka verksamheter.
– Men vi har haft väldigt låga sjuktal på sina håll. Det fanns en stor farhåga att sjuktalen skulle sticka iväg och att vi inte skulle klara kompetensförsörjningen. Och till en början hade vi uppemot 30–40 procent på sina håll, men det vände ganska snabbt till låg sjukfrånvaro, både inom vård, omsorg och skola.
Sjukfrånvaro – inte sjuknärvaro
Trots att folk uppmanas stanna hemma vid minsta symptom så har sjukfrånvaron alltså minskat. Beror det helt enkelt på att smittor inte sprids vidare tack vare denna rekommendation?
– Jag är bara tyckare i det hela, men att folk inte går till jobbet när de känner sig sjuka kan påverka. Vanligtvis brukar vi prata om sjuknärvaro, att folk går och småsnörvlar på jobbet i stället för att hålla sig hemma, säger Annika Vannerberg.
Andra förklaringar är att folk håller avstånd, inte kramas lika mycket som tidigare samt tvättar och spritar händerna oftare.
– Men finns det andra saker som påverkat än att man varit duktig på att tvätta händerna och stanna hemma – kanske att man känner att man är betydelsefull i sitt arbete? Det vill vi ha svar på, säger Ella Kardemark.
Därför har kommunledningsförvaltningen fått i uppdrag att undersöka saken närmare och återkomma med en analys över vad som kan ligga bakom. En sådan ska förhoppningsvis vara klar under hösten.
FLER ARTIKLAR I ÄMNET:
LÄS MER: Ökad sjukfrånvaro bland kvinnliga medarbetare
LÄS MER: Antalet sjukdagar ökar inom vård- och omsorgsyrken
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!