Servering av alkohol på uteserveringar ska avslutas senast klockan 01. Nuvarande regler är bra anser personalutskottet. Arkivbild.
Servering av alkohol på uteserveringar ska avslutas senast klockan 01. Nuvarande regler är bra anser personalutskottet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Politiker säger nej till utökade öppettider för uteserveringar

Servering av alkohol på uteserveringar ska avslutas senast klockan 01. De nuvarande reglerna är bra, anser personalutskottet.
– En separat prövning för varje serveringsställe, som miljönämnden föreslår, kan leda till godtycklighet och orättvisor, säger ordförande Ella Kardemark (KD).

ANNONS
|

Som HP rapporterat tidigare har riktlinjerna för serveringstillstånd i Halmstads kommun setts över.

Bakgrunden är att miljönämnden tog över ansvaret för alkoholpolitiken från socialnämnden vid årsskiftet 2019-2020.

Miljönämndens förslag till nya riktlinjer innehåller en rad liberaliseringar. En av förändringarna är att nuvarande reglering av öppettider på uteserveringar, som gäller fram till klockan 01, tas bort.

Serveringstider på uteserveringar ska prövas i varje enskilt fall, anser nämnden.

I praktiken skulle det innebära att en restaurang som har serveringstillstånd inomhus till klockan 02 också skulle kunna ha öppet på sin uteservering fram till detta klockslag – och inte tvingas stänga uteserveringen klockan 01, som det är i dag.

ANNONS

– Vi ser det här som en företagsvänlig åtgärd. Förra året lät vi uteserveringar ha öppet till klockan 02 för att minska risken för trängsel på krogarna. Vad jag vet så fungerade det bra, säger Anna Fallkvist (M), miljönämndens ordförande.

Personalutskottet säger nej

Men personalutskottet är av en annan åsikt. Politikerna är överens om att den nuvarande stopptiden på klockan 01 ska stå kvar.

– En separat prövning riskerar att skapa godtycklighet och orättvisor. Det skulle kunna bli så att en restaurang får ha öppen sin uteservering till klockan 02, medan en annan får stänga klockan 24, säger ordförande Ella Kardemark (KD).

– Vi tycker att det är bättre att ha en gemensam riktlinje med lika villkor för alla näringsidkare, fortsätter hon.

Anna Fallkvist tycker att beslutet är olyckligt.

– Det är väldigt tråkigt att man inte vill öppna upp för lättnader för krögarna. Det känns som att man har tagit tillbaka den gamla skrivelsen, säger hon.

Men sista ordet i frågan har kommunfullmäktige.

Gäller inte under pandemin

Under helgen rapporterade vissa medier att det fanns ett förslag i Halmstad som innebar att alkohol skulle få serveras på uteserveringar till klockan 03, efter att coronarestriktionerna lättats.

Den revidering av alkoholriktlinjerna som behandlas i kommunen handlar om servering under normala omständigheter – inte när det pågår en global pandemi.

ANNONS

– Det här med öppet till klockan 03 har aldrig diskuterats. Utan det har handlat om att möjliggöra öppettider på uteserveringar som följer det serveringstillstånd som finns inomhus, beroende på var uteserveringen ligger, säger Anna Fallkvist.

Drinkar på en uteservering till 03 skulle alltså endast vara möjligt på ställen med ett serveringstillstånd till 03, vilket förutsätter ett så kallat ”danstillstånd” enligt ordningslagen från polisen.

Ingen debatt om sexklubbar

En annan förändring i miljönämndens förslag till nya alkoholriktlinjer var att ”onödiga regleringar” skulle plockas bort.

Nämnden strök punkten ”Serveringstillstånd ska inte heller medges till spelklubbar, sexklubbar eller konstaterat drogliberala rörelser eller föreningar”, efter yrkande av Allianspartierna och SD – ett beslut som Socialdemokraterna riktade skarp kritik mot.

När personalutskottet fattade sitt beslut var dock den omdebatterade skrivningen tillbaka i förslaget. Politikerna valde att inte diskutera formuleringen.

LÄS MER: S-kritiken: ”Då blir det fritt fram för sex- och spelklubbar i Halmstad”

ANNONS