Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Politiker häktad misstänkt för våldtäkt

En lokal SD-politiker har häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Han nekar själv till anklagelserna och menar att sexet skedde med samtycke.

Sannolika skäl är den högre misstankegraden, att jämföra med det något lägre skäligen misstänkt. Utan att kunna gå in på detaljer om bevisläget kommenterar åklagaren Henrik Kindlund misstankegraden (sannolika skäl) såhär:

– Det betyder att det är mer sannolikt att det har hänt än att det inte har hänt. Men det är fortfarande en bit kvar till "ställt utom allt rimligt tvivel", som det behöver vara för att få någon fälld efter en eventuell rättegång.

Våldtäkten skedde i Halmstad i mitten av maj

Det är än så länge omfattande sekretess i det mesta som rör målet. Av de handlingar man kan läsa framgår att politikern är misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett i Halmstad i mitten av maj. Politikern nekar själv till anklagelserna och överklagade tingsrättens häktningsbeslut med motiveringen att sexet skett med samtycke. Han fick inget gehör i hovrätten och är därför fortsatt häktad.

Eftersom att polisutredningen är pågående gäller förundersökningssekretess och åklagare Henrik Kindlund kan därför inte svara på mer specifika frågor om fallet.

– Det är både för att skydda utredningen i stort och för att skydda målsäganden. Men det jag kan säga är att vi har vidtagit de utredningsåtgärder vi kan. Vi jobbar nu vidare med att säkra bevisning.

Polisen ska förhöra personer som kan vara intressanta för utredningen. Förutom politikern och det misstänkta offret ska de förhöra personer som har varit i kontakt med någon av dem, både tiden innan och efter det misstänkta brottet.

– I sexualbrott finns det sällan vittnen som har sett brottet med egna ögon. Men hur de inblandade personerna har pratat med sin omgivning, vad de har berättat för sina nära efter brottet, kan vara bevisning som styrker brott, förklarar Henrik Kindlund.

Fabio Ishaq: ”Sådant tolererar vi inte inom Sverigedemokraterna”

Politikern har suttit häktad sedan i slutet av förra veckan. Han sitter häktad med restriktioner, vilket innebär att han har begränsad kontakt med omvärlden. Sverigedemokraternas ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, hade inte nåtts av information om häktningen innan Hallandsposten ringde upp.

Efter ett snabbt möte med representanter från partiet sade Ishaq att den häktade partikollegan från och med nu är fryst från alla uppdrag han har inom Sverigedemokraterna.

– Det här är väldigt allvarliga anklagelser, det handlar inte om att man inte har haft ett bilbälte eller att man kört för fort. Det handlar om våldtäkt, och sånt tolererar vi inte inom Sverigedemokraterna, säger Ishaq.

Sverigedemokraternas ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, fick informationen genom HP. Bild: Roger Larsson
Sverigedemokraternas ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, fick informationen genom HP. Bild: Roger Larsson

Nu inväntar han rättsprocessen.

– Vi är inga domare eller åklagare, vilket måste poängteras. Det är upp till domstolen att döma nu, och först efter det, när vi har en dom, kan vi ta ställning igen. Om han frias kan vi prata om framtiden, men om han fälls får han inte komma tillbaka till Sverigedemokraterna, säger Fabio Ishaq.

Politikern är inledningsvis häktad i två veckor. Därefter kan det bli aktuellt med omhäktning. Åklagare Henrik Kindberg tror att han behöver mer än de inledande två veckorna innan han kan väcka åtal.

– Utan att kunna kommentera exakt vilken bevisning vi har kan jag säga att det generellt sätt tar tid att få teknisk bevisning analyserad, säger han.

Hallandsposten har varit i kontakt med politikerns offentliga försvarare som inte vill ge några kommentarer i ärendet i nuläget.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här