Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

”Politiken måste våga flytta sig ur vägen ibland”

När den nye centerettan Victor Rundqvist pratar om att dra ner på politisk detaljstyrning handlar det bland annat om skolmaten.
– För att klara klimatmålen behöver vi helt klart äta mindre kött, men vi politiker ska inte bestämma att skolmaten ska vara vegetarisk just två dagar i veckan. Det där kan personalen som är proffs fixa själva, säger han.

För tillfället sköter Victor Rundqvist sitt jobb för Centerpartiet från Vuxenskolans lokaler på Bredgatan i Halmstad. Hans lilla kontor är överfullt, men vi bänkar oss i ett krypin där det står en soffa.

För att direkt ta tjuren vid hornen börjar vi med bilden av honom som ”någon som står till höger om Moderaterna” och som vissa förknippar mer med Stureplanscentern än med landsbygden.

Vill avveckla Systembolaget

– Visst hör jag till den borgerligt lagda delen av partiet, vi som tycker att du själv fattar bättre beslut än staten när det gäller din vardag. Redan 2015 var jag med och drev igenom ja till Nato, och tillsammans med distriktet är jag med och kräver att Systembolaget avvecklas och ersätts med ett licenssystem för försäljning av alkohol, säger Rundqvist.

– Även om vi är sprungna ur bonderörelsen lockar vi väljare från samhällets alla hörn. Motsättningen mellan stad och landsbygd är ofta falsk.

Du har talat dig varm för frihandel, men kan inte billiga, utländska matvaror utgöra ett hot mot svensk självförsörjning eller närodlat och ekologiskt?

– Frihandel innebär inte bara att vi ska importera billiga varor, utan det fina är också att vi kan exportera till alla som vill köpa exempelvis kött från svenska djur som inte är antibiotikaresistenta och som haft bra förhållanden.

Vi kan inte säga åt folk att köpa mer närodlad mat och sedan servera thailändsk kyckling i skolan i stället för kyckling från Knäred.

– Som kommun måste vi också föregå med gott exempel. Vi kan inte säga åt folk att köpa mer närodlad mat och sedan servera thailändsk kyckling i skolan i stället för kyckling från Knäred.

Ska man få bygga någonting på halländsk åkermark?

– Det är väldigt viktigt att vi behåller vår bördiga jordbruksmark. Vi ser hur matpriserna ökar och att vi har expansiva livsmedelsproducenter som behöver den här marken.

Alternativ för byggande

– Redan i samrådsförslaget till översiktsplanen tog vi bort jordbruksmark som måste bevaras och gav alternativ på var det kan byggas i stället när Halmstad ska växa.

Hur ser du på att översiktsplanen för 2050 tar höjd för att bebygga 860 hektar jordbruksmark i Halmstad – alltså 285 hektar per tioårsperiod – vilket kan jämföras med de 74 hektar jordbruksmark som exploaterades 2011–2020?

– Det är alldeles för mycket och handlar om Sveriges bästa jordar. Det var därför vi röstade emot översiktsplanen till sist.

Vilket ansvar har ditt parti, med tanke på att ni haft ordförandeposten i samhällsbyggnadsutskottet i flera mandatperioder, för att underlaget till ÖP 2050 var felaktigt när det gäller jordbruksmarken?

– Eftersom jag inte sitter i samhällsbyggnadsutskottet har jag inte kompetens att recensera tjänstemännens utredningar, men visst är det väldigt oroväckande att siffrorna var så fel som Centerns Christel Cederberg kunnat avslöja. Hade de varit rätt från början hade det kanske varit lättare att fatta ett bättre beslut om åkermarken, säger Victor Rundqvist och syftar på Chalmersforskaren Cederberg från Harplinge som är ny i Centerpartiet Hallands distriktsstyrelse.

Vad tänker du om att SD lokalt går till val på att skolbarnen ska serveras kött alla dagar i veckan?

– Vegonormsdiskussionen har blivit fjantig och vissa partier försöker göra kulturkrig av barnens skolmat. Är det kompetent personal i skolköken kan de tillaga mat som barnen gillar – oavsett om det är vegetariskt eller kött – men proffsen ska själva få bestämma när och hur ofta det passar att laga det ena eller det andra.

Dra ner på köttätandet

– För klimatets skull behöver svensken i gemen dra ner på köttätandet, men det är fler faktorer som måste vägas in. En sojabiff som inte är miljömärkt är inte ett bättre alternativ än lokalproducerad kyckling.

Hur ska Halmstad bidra så att Sverige kan ställa om och uppnå Parisavtalets klimatmål?

– Om vi ska leva upp till vårt lokala mål att ha en fossilfri fordonsflotta i den kommunala driften 2030 kan vi inte köpa in en endaste fossildriven bil till. Dessutom måste vi ha vattensmarta lösningar där man använder mer tekniskt vatten, både i kommunal verksamhet och i bostadshus.

Hur mycket av den kommunala kassan är du beredd att satsa på miljöfrågor?

– Klimathotet är vår tids ödesfråga och för en kustkommun som vår är höjda havsnivåer ett reellt hot. För politiker är det kanske inte så sexigt att satsa på långsiktiga översvämningsskydd, men det är samtidigt vår uppgift att våga prata om hur nödvändigt det är.

När man pratar om mångmiljardsatsningar på barriärskydd ute i havet tar jag för givet att det ska utgå statsbidrag till sådant.

– Fast när man pratar om mångmiljardsatsningar på barriärskydd ute i havet tar jag för givet att det ska utgå statsbidrag till sådant, på samma sätt som det görs till infrastruktursatsningar på rullstolsramper eller läsplattor i skolorna.

Vad vill du göra åt segregationen i Halmstad?

– Segregationen som vi ser när det gäller behörighet till gymnasiet hänger ihop med bostadssegregationen. Den ska vi komma åt genom att möjliggöra bostadskarriär på Öster med bostadsrätter, men också genom att bygga fler hyresrätter på Väster. När människor med olika bakgrund möts, kan de lära av varandra.

– Det är också viktigt att de skolor som har störst behov får mest resurser, annars får vi betala för det i framtiden. Dessutom ska vi sätta käppar i hjulen för de gängkriminella.

Stortrivs på Öster

– Själv stortrivs jag på Öster. Det är en fantastisk stadsdel med alla studenter, nära till Östra stranden, många som driver framgångsrika företag, den lummiga, stora Linehedsparken med utegym och Grönevångstorget där man kan äta både god mat och bakverk. Men den som driver en kiosk där har rätt att känna sig lika trygg som om den låg i Tylösand.

På riksplanet är ni det enda av de forna Allianskollegerna som hållit fast vid att ni inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Har ni samma inställning lokalt?

– Vi går till val i den breda mitten, fast jag gör ingen hemlighet av att jag tycker att vi inom alliansen fungerat bra ihop lokalt under mandatperioden.

Jag kan dricka öl med kompisar som röstar på SD eller V, men jag kan inte tänka mig att samarbeta med de partierna.

– Jag kan dricka öl med kompisar som röstar på SD eller V, men jag kan inte tänka mig att samarbeta med de partierna. Däremot kan vi säkert hitta samsyn i enskilda frågor eftersom deras lokala politiker, som Andreas (Ahlqvist) och Tania (Bengtsson), är klart mer salongsfähiga än partierna i sig.

– Eftersom Vänsterpartiet är socialister är de otänkbara för mig som liberal. De har inte visat tillräckligt ansvarstagande för att få ha något inflytande över ekonomin.

– Jag upplever att SD är ett parti som fortfarande inte har gjort upp med sina främlingsfientliga rötter – och det gäller även högt upp. Exempelvis twittrar partisekreteraren Richard Jomshof om att Sverige tillhör folket som tog landet i besittning efter att inlandsisen smält. Dessutom har toppnamnet i Göteborg, Jörgen Fogelklou, avslöjats ligga bakom ett Flashback-alias som gör rasistiska och antisemitiska uttalanden.

Fakta: C:s listetta

• Namn: Victor Rundqvist

• Ålder: Fyller 30 år i september.

• Bor: Sedan 2016 i en hyresrätt på Odalvägen, en trea på 65 kvadratmeter. Ska i höst flytta till en HFAB-lägenhet på Bäckagård.

• Yrke: Utbildad utvecklingsingenjör. Arbetade tidigare med laddstolpar för elbilar, men blev uppsagd under pandemin. Är nu anställd som valsamordnare för Centerpartiet fram till valet.

• Personlig politisk hjärtefråga: ”Avregleringar. Vi ska inte bara titta på vad politiken ska göra, utan även på vad den inte ska göra – så att politiken vågar flytta sig ur vägen ibland.”

Fakta: Centerpartiet

Mandat i fullmäktige i dag: 7.

Profilfrågor enligt listettan: Skolan. ”Vi vill utveckla det tvålärarsystem som vissa skolor kört på prov. Dessutom vill vi ha mer samverkan mellan förvaltningar för att inte ungdomar ska hamna i utanförskap.”

Kandidater 2–10 på listan:

2. Håkan Björklund

3. Jessica Geijer

4. Gzim Ramadani

5. Anna Ginstmark

6. Lars-Roland Svensson

7. Staffan Svensson

8. Marie-Helene Bergstrand

9. Annika Johansson Sävborg

10. Fredrik Jörgensen

LÄS OCKSÅ: Synen på skolan delar politiken

LÄS OCKSÅ: Klimatgrupp i upprop för att stoppa framtidsplan

LÄS OCKSÅ: Massiv S-kritik när C vill återremittera framtidsplanen

LÄS OCKSÅ: Henrik Andersson (C) lämnar politiken: ”Klart det är en besvikelse”

LÄS OCKSÅ: Ersättare i fullmäktige föreslås som ny C-etta

LÄS OCKSÅ: C ska rösta fram efterträdare till Jenny Axelsson

LÄS OCKSÅ: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

Inför valet 2022 publicerar Hallandsposten intervjuer med partiernas toppkandidater i kommun- och regionval. Tidigare intervjuer finns på HP:s valsajt .

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!