Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sticker ut. Rektor Stephen Hwang tror att Halmstads ansökan om polisutbildning sticker ut på flera sätt.

Polisutbildningen kan starta ännu tidigare

I konkurrensen om var det ska startas ny polis- utbildning lockar nu Hög­skolan med att man kan dra i gång i Halmstad redan nästa år. – Men ska vi kunna pressa fram det så snabbt måste vi få klartecken senast efter sommaren, säger rektor Stephen Hwang.

HP skrev i april om hur Högskolan i Halmstad anmält sitt intresse för att starta en av de två nya utbildningar för poliser som Socialdemokraterna sagt ska förläggas till södra och västra Sverige.

Vid ett besök på Högskolan i mitten av april för- klarade utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) att förhoppningen är att det blir lättare att fylla platserna ifall polisprogrammet finns på fler orter än dagens tre (Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge och Linnéuniversitetet i Växjö). Det lär behövas med tanke på att det är svårt att fylla dagens platser – och att planen är 10 000 fler polisanställda år 2024.

Rektorn för Högskolan i Halmstad, Stephen Hwang, har tidigare sagt att det tar åtminstone två år att få allt på plats och att man tidigast kan köra i gång hösten 2019.

I ett brev där han tillsammans med Halmstads kommun, Länsstyrelsen i Halland, Halmstads garnison och Region Halland bjuder hit rikspolischefen Dan Eliasson på ett studiebesök har dock tidsplanen skyndats på.

Nu utlovas i stället en möjlig start av polisutbildning i Halmstad redan om drygt ett år – höstterminen 2018.

– Som ny rektor förstod jag först inte riktigt hur långt samarbetet med Försvarsmakten och Fortifikationsverket kommit, säger Stephen Hwang.

– Efter att ha gjort en intern inventering av förutsättningarna ser vi att det går att pressa oss till en start nästa år, fortsätter han.

– Visst blir det tufft, men jag tror det är värt det. Eftersom regeringen vill få i gång de nya utbildningsetableringarna snabbt sticker vi ut genom vår korta startsträcka.

Han jämför med hur lång tid det tagit att flytta polisprogrammet från Polishögskolan i Solna till Södertörns högskola.

– Jag har inte sett de exakta siffrorna, men jag vet att det rörde sig om stora investeringar kring säkerhet och annat – som redan finns på plats tack vare Halmstads garnison, säger Hwang och syftar på utbildning i skjutning och bilkörning.

– Lägger man till vår unika utbildning i IT-forensik finns det mycket som talar för Halmstad.

– Men ska vi kunna dra i gång så snabbt inser nog beslutfattarna att de inte kan vänta länge med ett besked.

Utbildningen på Polishögskolan i Solna drog i gång 1970 och flyttades till Södertörns högskola i Flemingsberg 2015. År 2000 tillkom polisprogrammet vid Umeå universitet och 2001 det vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här