Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sticker ut. Rektor Stephen Hwang tror att Halmstads ansökan om polisutbildning sticker ut på flera sätt.

Polisutbildningen kan starta ännu tidigare

I konkurrensen om var det ska startas ny polis- utbildning lockar nu Hög­skolan med att man kan dra i gång i Halmstad redan nästa år. – Men ska vi kunna pressa fram det så snabbt måste vi få klartecken senast efter sommaren, säger rektor Stephen Hwang.

HP skrev i april om hur Högskolan i Halmstad anmält sitt intresse för att starta en av de två nya utbildningar för poliser som Socialdemokraterna sagt ska förläggas till södra och västra Sverige.

Vid ett besök på Högskolan i mitten av april för- klarade utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) att förhoppningen är att det blir lättare att fylla platserna ifall polisprogrammet finns på fler orter än dagens tre (Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge och Linnéuniversitetet i Växjö). Det lär behövas med tanke på att det är svårt att fylla dagens platser – och att planen är 10 000 fler polisanställda år 2024.

Rektorn för Högskolan i Halmstad, Stephen Hwang, har tidigare sagt att det tar åtminstone två år att få allt på plats och att man tidigast kan köra i gång hösten 2019.

I ett brev där han tillsammans med Halmstads kommun, Länsstyrelsen i Halland, Halmstads garnison och Region Halland bjuder hit rikspolischefen Dan Eliasson på ett studiebesök har dock tidsplanen skyndats på.

Nu utlovas i stället en möjlig start av polisutbildning i Halmstad redan om drygt ett år – höstterminen 2018.

– Som ny rektor förstod jag först inte riktigt hur långt samarbetet med Försvarsmakten och Fortifikationsverket kommit, säger Stephen Hwang.

– Efter att ha gjort en intern inventering av förutsättningarna ser vi att det går att pressa oss till en start nästa år, fortsätter han.

– Visst blir det tufft, men jag tror det är värt det. Eftersom regeringen vill få i gång de nya utbildningsetableringarna snabbt sticker vi ut genom vår korta startsträcka.

Han jämför med hur lång tid det tagit att flytta polisprogrammet från Polishögskolan i Solna till Södertörns högskola.

– Jag har inte sett de exakta siffrorna, men jag vet att det rörde sig om stora investeringar kring säkerhet och annat – som redan finns på plats tack vare Halmstads garnison, säger Hwang och syftar på utbildning i skjutning och bilkörning.

– Lägger man till vår unika utbildning i IT-forensik finns det mycket som talar för Halmstad.

– Men ska vi kunna dra i gång så snabbt inser nog beslutfattarna att de inte kan vänta länge med ett besked.

Utbildningen på Polishögskolan i Solna drog i gång 1970 och flyttades till Södertörns högskola i Flemingsberg 2015. År 2000 tillkom polisprogrammet vid Umeå universitet och 2001 det vid Linnéuniversitetet i Växjö.