Polisledningen hoppas att den extra lönesatsningen på poliser i yttre tjänst ska höja yrkets attraktionskraft.
Polisledningen hoppas att den extra lönesatsningen på poliser i yttre tjänst ska höja yrkets attraktionskraft. Bild: Stefan Bennhage

Polisledningen försvarar låglönesatsning

Fördelningen av polisens extra lönepengar har fått kritik – men HR-chefen i polisområde Väst bemöter detta med att det var en låglönesatsning.
– Man ska komma ihåg att poliserna i yttre tjänst är de som har lägst löner. Utredare gjorde vi en extra satsning på förra året, säger Pernilla Bergman.

ANNONS
|

HP skrev nyligen om hur alla poliser i yttre tjänst får extra mycket pengar att handla julklappar för i år.

Av artikeln framgick att Halmstadbördige rikspolischefen Anders Thornberg bestämt att de ska få 3 000 kronor vardera i en extra löneförhöjning. Eftersom beslutet gäller retroaktivt från förra årsskiftet får de 36 000 kronor vardera i ett engångsbelopp på decemberlönen.

Pengarna är en del av en treårig satsning från Moderaterna och Kristdemokraterna för att få upp polislönerna. För perioden 2019–2021 är 360 miljoner kronor om året avsatta till detta.

Ensidigt av arbetsgivaren

Första året bakades extrapengarna in i den vanliga lönepotten och fördelades efter förhandlingar med facket. I år har dock fördelningen gjorts ensidigt av arbetsgivaren.

ANNONS

LÄS MER:Vissa poliser får 36 000 kr till jul – andra får 0 kr

I artikeln riktade därför den regionala ordföranden för Polisförbundet, Katharina von Sydow, kritik mot polisledningen – bland annat för att 54 procent av poliserna i polisområde Väst får noll kronor i år.

Sprider helt felaktiga uppgifter och påståenden kring denna extra lönesatsning.

Efter HP:s artikel har Malin Sahlström, kommunikationschef inom polisområde Väst, mejlat oss att tidningen ”sprider helt felaktiga uppgifter och påståenden kring denna extra lönesatsning”.

HR-chef Pernilla Bergman tror inte att det blivit lika mycket debatt om fördelningen av de extra lönepengarna ifall det även skett en vanlig lönerevision i år.
HR-chef Pernilla Bergman tror inte att det blivit lika mycket debatt om fördelningen av de extra lönepengarna ifall det även skett en vanlig lönerevision i år. Bild: Polisen

När HP ber HR-chefen Pernilla Bergman, som sitter i ledningsgruppen för polisområde Väst, att kommentera säger hon dock att alla uppgifterna stämmer.

– Däremot vill jag gärna betona att poliser i yttre tjänst är de som tjänar sämst bland våra poliser, det var därför vi ville ge dem en rejäl höjning för att höja yrkets attraktionskraft. Och eftersom det handlar om 2020 års pengar var vi måna om att hinna få med dem retroaktivt före årsskiftet, säger hon som förklaring till den stora klumpsumman lagom till jul.

När det gäller kritiken från utredarna får man inte glömma att vi satsade på just dem förra året.

– När det gäller kritiken från utredarna får man inte glömma att vi satsade på just dem så sent som förra året. Alla fick inte lika mycket, men de utredare som tjänade minst fick en tydlig höjning, fortsätter HR-chefen och poängterar att arbetsgivaren har rätt att fördela de extra pengarna på egen hand.

Att fördelningen blivit så omdiskuterad i år beror enligt Pernilla Bergman på att det inte skett någon vanlig lönerörelse under 2020.

ANNONS

– Förra året fick ju alla något, men ingen visste exakt vad som var vanlig lönerevision och vad som var extrapengar. I år blir extrapengarna tydligare eftersom mer än hälften inte får något av dem, säger hon.

Diskutera med facket

– Med tanke på att det åter ska bli en lönerevision nästa år ser vi fram emot att slå ihop tredje årets extrapengar med detta och diskutera fördelningen med facket, säger Pernilla Bergman.

LÄS MER:Rikspolischef Anders Thornberg: ”Det svider till varje gång jag får veta att det har skett ännu en sprängning”

LÄS MER:Rikspolischefens första besök i hemstaden

LÄS MER:Skrytöverdos i polischefens sommarprat

LÄS MER:Så mycket tjänar rikspolischefen

LÄS MER:Klas tar över efter Klas som ny polischef

ANNONS