Polisen, Halmstads kommun och Region Halland har ett nytt möte inplanerat i maj. ”Vi är överens om att det är viktigt att en sådan här verksamhet kommer till stånd, men behöver reda ut en rad praktiska frågor, bland annat kring det ekonomiska”, säger Hans-Jörgen Wahlhed, socialchef i Halmstads kommun.
Polisen, Halmstads kommun och Region Halland har ett nytt möte inplanerat i maj. ”Vi är överens om att det är viktigt att en sådan här verksamhet kommer till stånd, men behöver reda ut en rad praktiska frågor, bland annat kring det ekonomiska”, säger Hans-Jörgen Wahlhed, socialchef i Halmstads kommun. Bild: TT och Halmstads kommun

Polisen vill ha tillbaka en tillnyktringsenhet – i Halmstad

Över 1 000 berusade hallänningar omhändertas varje år av polisen, men kan numera inte erbjudas något annat än en ”fyllecell”. Nu talar mycket för att en tillnyktringsenhet kan återuppstå – i Halmstad.
– Vi delar polisens bild av att det behövs ett bättre omhändertagande, säger socialchef Hans-Jörgen Wahlhed.

ANNONS
|

Vilken hjälp som ska ges till berusade och drogpåverkade personer i Halland har stötts och blötts i många år. Rent teoretiskt har alla varit överens om att polisens arrest inte är den bästa miljön och nationellt har det också inträffat flera incidenter med dödlig utgång.

Men så kallade tillnyktringsenheter, där vården kan ge både medicinskt och socialt stöd, anses dyra att driva. År 2000 lades tillnyktringsenheten i Halmstad ner och tio år senare följde Varberg efter.

2018 gjordes ett nytt försök och en länsgemensam tillnyktringsenhet öppnades på psykiatrins beroendeavdelning i Varberg. Men redan efter ett år, när psykiatrin behövde spara pengar, bestämdes att verksamheten skulle ta paus. Och i september förra året beslutade regionstyrelsen att verksamheten skulle läggas ner.

ANNONS

Läs mer: Tillnyktringsenheten läggs ned efter bara ett år

Läs även: Regionen tar över ansvaret för missbruksvården

Beslutet motiverades bland annat med att verksamheten bara haft ett hundratal patienter under det gångna året och att det innebar en hög kostnad per besök. Men polisen var inte nöjd med att nu återigen vara hänvisad till att placera berusade personer i arresten.

Långa transporter till Varberg

I ett brev till regionstyrelsen och kommunstyrelsen i Halmstad argumenterar regionpolischef Klas Johansson för en mer human hantering av utsatta personer i Halland.

Han pekar också på att justitieombudsmannen uppmärksammat de risker som uppstår när berusade personer placeras i ”fyllecell” och skriver att anledningen till att tillnyktringsenheten i Varberg inte användes mer var att flertalet omhändertaganden sker i Halmstad och att det varit problem med de långa transporterna till Varberg.

I mitten av februari hölls så ett möte mellan polisen, Region Halland och Halmstads kommun, som landade i att socialchefen Hans-Jörgen Wahlhed och Hallands polisområdeschef Mats Palmgren tog på sig att driva frågan vidare.

Nytt möte hålls i maj

– Vi har nu bjudit in personer på rätt nivå till ett nytt möte i början av maj. Vi är överens om att det är viktigt att en sådan här verksamhet kommer till stånd, men behöver reda ut en rad praktiska frågor, bland annat kring det ekonomiska, säger Hans-Jörgen Wahlhed.

ANNONS

Om den tänkta tillnyktringsenheten enbart ska fylla Halmstads behov eller hela Hallands är ännu inte bestämt.

– Polisen ser behov av en verksamhet i Halmstad, men målgruppen får vi diskutera. Det kan säkert handla om ett större upptagningsområde. Tyvärr ser vi nu också ett ökat missbruk, som möjligen är relaterat till pandemin, säger Hans-Jörgen Wahlhed.

ANNONS