Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inlägget Kenneth Mattson la ut efter att det kommit in många anmälningar från oroliga villaägare. Bild: Polisen Halmstad

Polisen varnar för tjuvarnas myntknep

Många Halmstadbor har under sommaren hittat mynt i trädgården – nu vill polisen göra fler uppmärksamma på de potentiella inbrottstjuvarnas tillvägagångssätt.

Många villaägare har i sommar anmält till polisen i Halmstad att de hittat mynt på olika platser i sina trädgårdar, något som enligt polisen kan vara ett knep från inbrottstjuvar som vill kartlägga om en villaägare är hemma eller inte.

– Oftast har det då handlat om stenar på trappen eller grenar, det är en metod som har funnits genom åren. Men i det här fallet har det varit mynt, säger Kenneth Mattsson, kommunpolis i Halmstad.

Ofta ligger de här mynten på ett iögonfallande ställe, just för att husägaren ska hitta dem om man är hemma.

– De ligger på gräsklipparen, i solstolen, på trappen eller andra ställen där man lägger märke till dem och plockar upp dem.

Att människor anmäler till polisen att de upptäcker den här typen av verksamhet i sina trädgårdar är inte ovanligt.

– Det finns ingen statistik på hur ofta det händer, ingen anmäler om det ligger en gren framför dörren. Men det är ett sätt gärningsmännen använder för att kontrollera om någon är hemma.

Efter att polisen fått in ett antal anmälningar om mynt i trädgårdarna valde man att gå ut med tips på sin Facebooksida . För att göra fler uppmärksamma på vad som sker i deras närhet och tips för hur man skyddar sig mot inbrott under sommaren. Ett inlägg som fick stor spridning i sociala medier.

– Det handlar om att skapa kapabla väktare, tillfället gör tjuven och vi behöver hjälpas åt i samhället och öka människors uppmärksamheten.