Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen har en klar bild över händelseförloppet när en man mördades och ytterligare en man hittades i brandresterna efter att stora delar av Stugcentralen bränts ned i början av april i år. Bild: Jari Välitalo
Polisen har en klar bild över händelseförloppet när en man mördades och ytterligare en man hittades i brandresterna efter att stora delar av Stugcentralen bränts ned i början av april i år. Bild: Jari Välitalo

Polisen: Utredningsläget efter mordet på Östra stranden är gott

Mordutredningen efter storbranden på Stugcentralen i april blir klar för åtal i augusti. Den misstänkte nu 28-årige mannen har medgett delar av brotten under förhören med polisens utredare.

Vid branden på kvällen den 6 april totalförstördes stora delar av Stugcentralens uthyrningsstugor på Norra Badvägen på Östra stranden. När räddningstjänsten och polisen kom till platsen var stora delar av anläggningen övertänd och på gatan utanför hittades en svårt skadad man.

Han avled under natten av sina skador och senare hittades ytterligare en död person i resterna av en nedbrunnen hyresbostad.

Senare bekräftade ansvarige åklagaren Henrik Kindlund att de båda döda männen var litauiska gästarbetare.

”Det är ett omfattande ärende gällande grova brott, så utredningen ska genomföras med noggrannhet och det tar sin tid.” de han i en kommentar till HP i samband med att offrens identitet kunnat fastställas.

Medgett vissa delar

Under tiden som gått sedan polisutredningen inleddes har polisen hållit ett stort antal förhör och mängder av föremål har skickats till analys hos NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Läs också: Stugcentralens ägare: ”Alltid haft säkerheten som nummer ett”

Den misstänkte 28-åringen har förhörts om sin uppfattning av händelsen och han har bland annat medgett att han anlade branden, men att han inte hade planerat att det skulle bli så omfattande förödelse.

Han har också berättat att han träffade den man som knivdödades, att han hållit i en kniv och högg honom – men att han inte hade någon avsikt att döda. I samband med att 28-åringen häktades summerade hans advokat Otto Hallgren situationen med att:

”Han vidgår i sig att han använt kniv mot en person och skurit den personen utifrån en, som han uppfattat, hotfull situation.”

”Det ser bra ut”

Tingsrätten har beslutat att mannen ska gå igenom en rättspsykiatrisk utredning. Den har dragit ut på tiden och det senaste beskedet i den frågan är att Rättsmedicinalverket har begärt och beviljats anstånd till i slutet av augusti med att göra klart utredningen.

– Utredningsläget är gott. Det ser bra ut, både när det gäller mordbranden och mordmisstankarna mot mannen, säger Kent Landström, vid polisens enhet för grova brott i Halmstad.

Han vill ännu inte gå in i detalj på vad den misstänkte mannen sagt i förhören, men uppger att åtal mot honom troligen kan väckas i slutet av augusti.

– Det är lite tidigt ännu att berätta om saken, men vi har bra koll på händelseförloppet, säger han vidare.

Vid den omfattande branden förstördes de semesterbostäder som låg närmast Södra badvägen. Men en del av Stugcentralens anläggning, som ligger närmare Junivägen klarade sig utan direkta brandskador.

Inget bygglov

Den delen är öppen för uthyrning under sommaren. HP har erbjudit företrädare för Stugcentralen att berätta om sina framtidsplaner, men företaget har avböjt med hänvisning till att man inte har tid nu under högsäsongen och förklarat att man kan berätta om planen för återuppbyggnad längre fram när kundtrycket minskat.

Företaget har ännu inte ansökt om bygglov för återuppbyggnaden, endast beviljats rivningslov för de brandskadade byggnaderna. Fastigheten är delvis avspärrad där de byggnader som förstördes i branden fanns tidigare.

Läs också: Sergio var den siste att rädda sig ur det brinnande infernot

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här