Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Polisen stoppade ett antal fordon längs Brogatan. I 15 fall skrevs böter på grund av fordonsbrister. Bild: Jari Välitalo

Polisen satsar på att höja upplevd trygghet

Genom att kraftsamla en vardagskväll i centrum ville polisen slå två flugor i en smäll. Dels få stopp på slarv med mobilen bakom ratten och cyklande utan belysning, dels undersöka hur folks upplevda trygghet kan höjas. HP följde deras arbete.

ANNONS
|

Den här eftermiddagen står drygt ett 30-tal personer, både uniformerade och civilklädda, utspridda på tredje våningen i parkeringshuset Svartmunken.

– Vi har valt att ha utsättningen utomhus för att det ska vara säkert att samla så många i coronatider, säger yttre befälet Mikael Höglin och berättar att insatsen bland annat kommit till för att öka den upplevda tryggheten i centrum.

– Dels vill vi komma ut och prata med allmänheten och få en uppfattning om hur det ligger till med allt som sägs om att många känner sig otrygga på Brogatan. Dels vill vi med den här kraftsamlingen att folk får klart för sig att det inte är okej att hålla en mobiltelefon i handen samtidigt som man kör bil eller cykla utan belysning i vintermörkret.

ANNONS

LÄS MER:Otryggheten på Brogatan gör att flera vill flytta

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Att ha möten i ett parkeringsgarage fick HP:s utsända att tänka på filmer om Watergate-affären, men här handlade det bara om att polisen ville ha en coronasäker utsättning. Bild: Jari Välitalo

Han berättar att det bland deltagarna finns uniformerad polis från både Halmstad och Laholm, civilspanare samt representanter för såväl Kronofogden som utlänningspolisen.

I kväll är det nolltolerans, vi ska skriva böter på allt!

I slutet av mötet, där varje grupp gått igenom vad den ska göra ute på stan, ger Höglin alla en uppmaning:

– Jag vet att vi i vanliga fall ofta kör med rapporteftergift och nöjer oss med att ge en tillsägelse, men i kväll är det nolltolerans som gäller. Vi ska skriva böter på allt så att folk verkligen inser allvaret!

Den här kvällen ska de för första gången också sitta med kontinuerlig bevakning av övervakningskamerorna på Brogatan, som HP skrev om när de sattes upp i höstas.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
En av polisens övervakningskameror är riktade mot korsningen Brogatan–Hvitfeldtsgatan, eftersom det brukar vara mycket folk och trafik där. Bild: Jari Välitalo

– Normalt kan vi gå tillbaka och titta på filmerna från kamerorna om vi letar efter något som hänt en viss tidpunkt, men nu ska vi ha en operatör som följer live vad de visar, förklarar Höglin.

LÄS MER:Polisen satsar på kameraövervakning

Gör en kontroll om personerna har rätt att vara i Sverige.

HP hänger först på polisen Joakim Bengtssons grupp som ställer sig nere vid Hamngatan för att kontrollera trafiken. Medan vi är med stoppar de bland annat en Citroën som gnisslar högljutt. Det visar sig att skatten på den inte är betald. Samtidigt gör de en kontroll av om personerna i den har rätt att vara i Sverige.

ANNONS
Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Just det här fordonet visade sig vara oskattat. Bild: Jari Välitalo

Totalt skrivs under kvällen böter för fordonsbrister i 15 fall. Dessutom får två bilister betala 1 500 kronor vardera för att de inte använder bilbälte.

Men en del slinker igenom polisens nät. En kvinna som kör Hamngatan söderut sitter med mobilen uppe vid ratten och verkar söka efter något på internet. Mitt framför poliserna svänger hon plötsligt upp mot enkelriktat på Rådhusgatan och försvinner iväg innan någon hinner stoppa henne.

Det visar sig att hon har hasch i ett etui i sin handväska.

Uppe på Stora torg är det lite senare några poliser som känner igen en kvinna som verkar påverkad. När de stoppar henne och genomför en visitation visar det sig att hon har hasch i ett etui i sin handväska.

Hon är en av sammanlagt fem personer som under kvällen bötfälls för ringa narkotikabrott.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
”Det är viktigt att man tar sig tid att snacka med ungdomar”, säger Joachim Rolf och menar att det både är ett bra sätt att skapa trygghet och att få veta vad som händer. Bild: Jari Välitalo

Inne i centrum fokuserar poliserna på ordningsfrågor och avvisar ett halvdussin personer som stör. I samband med detta förverkas alkohol i ett par fall och en person rapporteras för brott mot knivlagen.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
”Många som vi möter på stan uppskattar att se poliser i stadsmiljön”, menar yttre befälet Mikael Höglin. Bild: Jari Välitalo

En bilist som utan tillstånd kör på bussgatan genom centrum får dessutom betala 1 000 kronor för otillåten fordonstrafik.

På den delen av Brogatan som sträcker sig från Karl XI:s väg till Fridhemsparken är vi med ett par poliser som kontrollerar trafiken. Jonathan Leander sköter laserinstrumentet och Nina Larsson har ställt sig där hon kan se in i kupén på bilarna som kör förbi.

ANNONS
Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Jonathan Leander upptäckte inga fortkörare på Brogatan när han stod där med lasern. ”Men jag tog en som körde för fort på Skepparegatan”, säger han. Bild: Jari Välitalo

När hon ser en bilist som sitter med mobilen uppe vid örat förvarnar hon några kolleger längre ner på gatan, som stoppar den och skriver ut böter på 1 500 kronor. En handfull sådana upptäcks under kvällen.

Ser inget av de omtalade streetracen eller andra buskörningar.

Däremot ser de inget av de omtalade streetracen eller andra buskörningar som boende vittnat om. Huruvida den verksamheten avtagit eller om lugnet bara beror på att det spridit sig att polisen är på plats kan ingen säga med säkerhet.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Boende på Brogatan har pratat om bilar som står på tomgång i timmar, dubbelparkerar ut på gatan eller åstadkommer förgasarknallar som smäller mellan husväggarna. Inget sådant märktes av när polisen var där den här kvällen. Bild: Jari Välitalo

Totalt är det tre fortkörare som bötfälls, men ingen av dem blir av med körkortet. På en 30-väg som Brogatan räcker det med att köra i 50 kilometer i timmen för att få körkortet indraget.

Men även fortkörningsböter kan svida. Upp till 10 km/tim för fort kostar 2 000 kronor, upp till 15 km/tim kostar 2 400 och från 16 km/tim för fort är det 2 800 kronor som gäller.

LÄS MER:Trafikbegränsningar kan behövas på Brogatan

Bland annat kollar de upp den indiske medborgaren som står bakom disken.

Vi följer också med poliserna Örjan Åkesson och Therese Eliasson när de utför en av kvällens fyra butikskontroller. Bland annat kollar de upp den indiske medborgare som står bakom disken.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Therese Eliasson och Örjan Åkesson kontrollerar personalen i en av butikerna på Brogatan. Bild: Jari Välitalo

Det visar sig att han är student på Högskolan, som jobbar extra och har alla papper i ordning. Totalt görs elva så kallade inre utlänningskontroller under kvällen.

ANNONS

Så fort Joachim Rolf kallar på förstärkning börjar killen springa i full fart.

Den mest dramatiska sker efter att tre personer stoppats på Fredsgatan. När polisen Joachim Rolf ber att få se den enes LMA-kort, det vill säga ett identitetskort som Migrationsverket utfärdar till asylsökande, säger han sig ha glömt det hemma.

Så fort Joachim Rolf kallar på förstärkning börjar killen springa i full fart. Eftersom poliserna tror att han är inblandad i något skumt blir det fullt pådrag i kvarteren längs järnvägsspåren.

Hundföraren Andrea Hardie, som just håller på med ett narkotikasök på Furulundsskolan tar sig snabbt dit med sin schäfer Torneryds Kess. Under en arbetsbod på hjul, som står bakom Coop Gamletull, hittar hunden killen omedelbart.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
Hundföraren Andrea Hardie och hennes schäfer Torneryds Kess ser båda nöjda ut. Bild: Jari Välitalo

Då poliserna tar hand om honom tror de först att han är narkotikapåverkad, eftersom han kräks, men det visar sig till sist att han inte gjort något brottsligt.

– Han hotas av utvisning eftersom han inte fått sin asylansökan beviljad och därför blev han rädd när jag kom, berättar Joachim Rolf.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
När polisen får tag på killen som försökte springa ifrån dem börjar han kräkas. Bild: Jari Välitalo

– Det farliga med personer som smiter iväg som han gör är att det kan bli onödigt våldsamt eftersom vi då misstänker att det rör sig om allvarlig brottslighet, tillägger han.

I övrigt är det en ganska lugn kväll. De flesta böterna som skrivs, 59 stycken, gäller cyklister som inte har fungerande belysning. I och med att det är 500 kronor per lampa kan det bli kostsamt. Saknas dessutom reflexer och ringklocka blir det ännu dyrare. En av de stoppade rapporteras även för häleribrott eftersom cykeln visar sig vara stulen.

ANNONS
Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
59 cyklister bötfälldes under kvällen för att de inte hade fungerande cykelbelysning. ”Det har kommit in vatten i lampan”, förklarar den här mannen som poliserna stoppat. Bild: Jari Välitalo

LÄS MER:Nattvandrare upplever Brogatan som otrygg på helgerna

– Ända sedan pandemin slog till har vi märkt att utelivet är lugnare än förr, konstaterar Joachim Rolf och jämför med att decemberkvällar tidigare inneburit en del överförfriskade julbordsbesökare.

– Regnar det också, som i kväll, slipper vi fylla och bråk i ännu högre grad.

Flera som bor på Brogatan har kommit fram och tackat.

När kvällen avslutas i parkeringsgaraget där vi började vittnar många av poliserna om att allmänheten varit mycket positiv till att det syns många poliser på stan.

– Flera som bor på Brogatan har kommit fram och tackat mig för att jag stod där, berättar Nina Larsson.

Polisen kraftsamlar och hårdsatsar på trygghet på Brogatan och i centrum.
”Man ska komma ihåg att faktisk trygghet och upplevd trygghet inte är samma sak”, säger yttre befälet Mikael Höglin. Bild: Jari Välitalo

– Självklart gör inte en engångssatsning några underverk, men internt är tanken att fler poliser ska känna att det faktiskt kan vara positivt att – i mån av tid – ställa bilen ibland och fotpatrullera bland folk på stan. Och de flesta som får böter håller faktiskt med om att de burit sig dumt åt, säger Mikael Höglin och lovar nya kraftsamlingar till våren.

LÄS MER:Drönare ska försöka stoppa bränder på Vallås

LÄS MER:”Otrygghet går inte att brottsförebygga bort”

ANNONS