Den höga smittorisken gör att polisen inte längre håller mängdkontroller för rattfylla.
Den höga smittorisken gör att polisen inte längre håller mängdkontroller för rattfylla. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Polisen kan inte ha blåskontroller: ”Förödande över tid”

Under natten till fredag avled två personer till följd av en frontalkrock utanför Halmstad. En av förarna är misstänkt för rattfylleri och enligt polisen är det problematiskt att man under pandemin inte längre kan utföra planerade nykterhetskontroller.
– Det är självklart ett bekymmer, säger Hans Qvant, gruppchef för trafikpolisen i Halland.

ANNONS
|

Olyckan skedde på torsdagskvällen på Oskarströmsvägen mellan Oskarström och Slättåkra. Två personbilar krockade och en flicka i femårsåldern och en kvinna i 60-årsåldern avled till följd av skadorna.

Föraren till en av bilarna, en man i 50-årsåldern, blåste positivt efter olyckan och är misstänkt för rattfylleri, vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Ända sedan i början av mars när coronaviruset bröt ut har polisen i Halland tvingats ställa in de planerade blåskontrollerna man normalt utför i länet.

LÄS MER:Flicka död efter frontalkrock

– Det är ett nationellt beslut och vi rättar oss efter de restriktioner vi har. Det är kontakt med utandningsluft och rören och instrumenten ska hanteras – det finns ganska många moment där eventuell smitta kan spridas vidare, säger Hans Qvant, gruppchef för trafikpolisen i Halland.

ANNONS

Nu gör man i stället endast stickprover och kontroller vid misstanke om rattfylleri.

– Det är självklart ett bekymmer. Det finns ett syfte med kontrollerna – både att stoppa rattfyllerister och att medvetandegöra risken att bli stoppad hos bilister, säger Qvant och fortsätter:

– Sedan att normala blåskontroller hade förhindrat en olycka som den i går är inte alls säkert – risken att bli stoppad är trots allt liten. Däremot skulle den här människan kanske blivit upptäckt en annan dag på ett annat ställe och på så sätt hade man förhindrat olyckan.

Huruvida rattfylleriolyckor ökat under de månader kontrollerna uteblivit är enligt Qvant svårt att spekulera i.

– Vi kan se statistik vid årsskiftet om vi haft fler. Men jag tror inte vi kommer att kunna läsa ut en omedelbar ökning – det är nog så små tal att det faller inom avvikelseramen, säger han och fortsätter:

– Men över tid är det naturligtvis förödande att inte ha upptäcksrisken ute vid vägen.

ANNONS