Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Polisen i Halmstad varnar för köp av elcykel - kan vara stulen

Förra året stals 65 000 cyklar i landet. Av dessa var 12 000 elcyklar. Nu vill polisen varna de som funderar på att köpa en begagnad elcykel. Inte ens ett kvitto garanterar en säker affär.
– Säger magkänslan att det är något som inte stämmer, avstå köpet, säger Sara Vidakovic, förundersökningsledare vid Halmstadspolisen.

Elcyklar blir allt mer populära och det kan vara lockande att göra både miljön och plånboken en tjänst genom att köpa en begagnad. Även om säljaren verkar seriös finns det flera fallgropar. Halmstadspolisen har fått in flera anmälningar den senaste tiden.

– Vi har fyra ärenden just nu. Spekulanter har sett en annons på Blocket om en elcykel. Man har bestämt träff med säljaren och man har sett cykeln. Säljaren har även kunnat visa upp ett kvitto. Kvittot ser äkta ut, men det är förfalskat, berättar Vidakovic.

Vidakovic berättar att de ofta kräver kontant betalning, men i vissa fall har även Swish accepteras.

– Men aldrig till säljaren, utan till en annan person. Säljaren har uppgett att man ska Swisha till en pappa, bror eller liknande, för att de påstår att de själva inte har någon möjlighet att ta emot pengarna, säger hon.

Efter ett tag märker köparna att det är något som inte stämmer med cykeln och de tar kontakt med företaget som står på kvittot. Företaget svarar att de inte har sålt den cykeln med det ramnumret. Då kontaktar köparen polisen.

– Vi kan med hjälp av ramnumret söka i vårt register och se om cykeln är anmäld stulen. I flera fall har vi nu sett att så är fallet, säger Vidakovic.

Hur kan man som köpare undvika att köpa en stulen elcykel?

– Moduset är att de visar upp ett kvitto, ta dig tid och ring företaget på kvittot. Fråga dem om de har sålt den här cykeln med det här ramnumret. Är det en legitim säljare så ska det inte vara några problem att det tar lite extra tid. Om säljaren har väldigt bråttom att genomföra köpet så borde man avstå, berättar Vidakovic.

Vidare säger Vidakovic att det är ett varningstecken om köparen kräver kontant betalning. Begär även att få kassakvittot och inte enbart ett på A4-papper.

– Om du misstänker att du har köpt en stulen cykel så hör av dig till oss. Vi kan kontrollera hur det ligger till, säger hon.

Lagen om god tro vid cykelköp ändrades 2003. Nu blir man av med cyklar som upptäcks som stulna, oavsett om den inte kunde misstänkas som stulen vid köp.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!