Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminalkommissarie Inger Ohlsson.
Kriminalkommissarie Inger Ohlsson.

Polisen: ”Det var ingen överfallsvåldtäkt eller någon gruppvåldtäkt”

Drygt en vecka efter larmet om en gruppvåldtäkt utomhus i Halmstad är polisen säker: Kvinnan har inte varit med om en våldtäkt eller ens något annat sexuellt våld.

Nyheten fick genast stor spridning under förra veckan. Larmet om att flera män hade våldfört sig på en kvinna i Halmstad väckte samma oro som vid alla liknande fall och som tillsammans är med och bidrar till ökande otrygghet.

Därför är polisen nu extra tydlig när man förklarar att utredningen som gjorts efter anmälan inte på något sätt styrker kvinnans påstående:

– Det har inte skett någon överfallsvåldtäkt, inte heller någon gruppvåldtäkt. Det är i stället en helt annan historia som kommit fram. Men jag vill vänta med att berätta mer om den saken. Vi behöver hålla fler förhör med målsäganden först, säger kriminalkommissarie Inger Ohlsson, chef vid Halmstadpolisens enhet för våld i nära relationer.

Få ut budskapet

Hon poängterar vikten av att allmänheten får besked om att det inte skett något sådant brott, så som det beskrevs i anmälan.

– Helt nyligen träffade jag en person som uttryckte sin oro och sade att det är förskräckligt om det finns våldtäktsmän som är ute och angriper flickor. Och det är så det blir av sådana här anmälningar, därför är det så viktigt att få ut budskapet att det inte var fråga om någon överfallsvåldtäkt och det var inte fråga om att fyra män springer runt och våldtar kvinnor, säger Inger Ohlsson.

Det är också viktigt i sammanhanget att framhålla att polisen fortfarande betraktar ärendet som att det är fråga om att kvinnan är offer för ett brott.

Korrekt agerande

Polisen var inledningsvis mycket förtegen om omständigheterna kring det anmälda brottet och uppgav exempelvis inte var brottet skett. Det var ett korrekt agerande utifrån att det ”lät lite konstigt” i anmälan, förklarar Inger Ohlsson:

– Skulle vi hitta vittnen, vilket vi också har gjort, är det väldigt viktigt att vi inte uppgett platsen. Nu har vi med det vittnen uppgett kunnat styrka att det inte skett någon överfallsvåldtäkt.

Men vad är det som har hänt egentligen?

– Det är inte våld ens, men jag kan som sagt inte säga så mycket mer ännu.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här