Polisen attackerades av mobb - ”Vågade inte vara kvar”

Polisen lurades ut på falsklarm om misshandel och attackerades av en grupp maskerade män som låg i bakhåll. I polismännens egna PM från kvällen beskrivs scener med obehag, hot och ”uppviglingsstämning”. ”Vi vågade inte vara kvar i centrum” skriver en polis.

ANNONS
|

Det var den första lördagen i november.

Någon ringde 112 och sa att det skett en blodig misshandel på Andersberg. Polisen behövde komma dit.

Liknande samtal ringdes en stund senare. Samma budskap förmedlades: någon har blivit slagen blodig och polis behövs.

Något offer för någon misshandel mötte polisen inte. Inte någon av gångerna. I stället beskrev en av poliserna att:

”Allt pekade i riktningen att dessa larm till 112 var falska, att det var sätt att få polis till platsen så de kunde utöva våld mot polisen”.

Meningen är ett utdrag från ett av de flera PM:s som poliserna skrev när allt var över.

ANNONS

LÄS MER:Polis möttes av stenkastning efter misstänkt falsklarm

En annan polis beskrev hur det såg ut när hen undersökte ett av de tidiga larmen om misshandel.

”När vi lämnar polisbilen för att kontrollera området så ser vi att det står 5 till 10 personer”

”Personerna är maskerade och skriker "kom då" vid upprepade tillfällen”.

Bild: Polisens förundersökning

Behövde förstärkning

Scenerna som utspelade sig senare under kvällen har beskrivits likartat av flera poliser i olika PM:s. Många med samma inledning - de kallades till Andersberg som förstärkning. Deras kollegor hade utsatts för stenkastning och hot och behövde uppbackning för att lugna stämningen i området.

”De slår mot papperskorgar och skyltar och det är "upploppsstämning" skrev en polis och beskrev klungan av maskerade män som ”en mobb”.

Vågade inte vara kvar

Samme polis beskrev senare hur hen och kollegan inte vågade vara kvar i Andersbergs centrum eftersom att stämningen blev för spänd och ”mobben” hade fler man än poliserna.

När polisstyrkan med förstärkning var tillräckligt stark för att få kontroll över situationen kunde de omhänderta flera av de maskerade personerna. Flera av dem var minderåriga och kördes hem till sina föräldrar.

Men i alla fall en av dem var straffmyndig och kan ställa till svars för den där kvällen. Den straffmyndige har dessutom pekats ut av flera poliser som ledare i gruppen.

ANNONS

LÄS MER:Tonåring utpekas som ”drivande” i stenkastningen mot polisen - men släppt på fri fot

Så kunde en av dem pekas ut

Så här beskrev en av poliserna hur den misstänkte (NN) stack ut:

”Flera personer tryckte sig förbi vår linje för att ta sig fram mot (polisfordonet). NN gick främst i folksamlingen och skrek snutjävlar, snutfittor samtidigt som han rörde sig framåt. När folksamlingen tagit sig förbi vår linje började NN springa mot (polisfordonet). Flera personer i folksamlingen följde NNs exempel och sprang efter”.

Säger att polisen gav sig på en kille

Den påstådde ledaren medger att han var på platsen, men menar att polisen pekar ut fel person.

”Allt som de säger är bara skit” är hans första ord i förhör.

Han säger att han såg polisen ge sig på en av killarna i gruppen - ”det är klart att jag säger ifrån”.

Den misstänkte säger att han ”såg hur polisen bara hoppade på den lille killen som nästan flög med huvudet in i ett träd”.

Han får berätta mer när rättegången mot honom inleds. Den unge mannen åtalas för sabotage mot blåljusverksamhet - en ännu ganska ovanlig rubricering.

Fakta: Sabotage mot blåljusverksamhet

Lagen skärptes och trädde i kraft den 1 januari 2020.

Polisen beskriver brottet så här:

”Det kan exempelvis handla om att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, samt hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, högst 4 år.”

”Det är ett allvarligt samhällsproblem att polisverksamhet, räddningstjänst och ambulanssjukvård, som bland annat har till uppgift att garantera säkerhet, liv och hälsa, utsätts för återkommande angrepp. Varje fördröjning i genomförandet av ett uppdrag kan få stora och ödesdigra konsekvenser. Den nya lagen ger polisen och annan blåljuspersonal ett stärkt skydd.”

Källa: Polisen.se

ANNONS