Poliser ska öva på SPT-konceptet, särskild polistaktik.
Arkiv. Bland annat ska de civila poliserna öva på ingripande vid situationer som demonstrationer eller stora fotbollsmatcher. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen övar taktik i centrala Halmstad

Under några dagar i september kan det ske lite konstiga saker ute på Halmstads gator. Det är polisens operativa enhet som övar på civilt gripande.

ANNONS
LocationHalmstad||

Utbildningen hålls på Försvarets tekniska skola i Halmstad men vissa övningar kommer att behöva göras ute i verkligheten i centrala Halmstad. Under två veckor befinner sig poliser från polisregion väst och Stockholm i Halmstad för att delta i utbildningen. Under tre dagar – 17, 21, och 23 september – kommer de även att öva på olika håll utomhus.

– Det är en utbildning i SPT-konceptet, särskild polistaktik. Hur man arbetar med folksamlingar i samband med exempelvis demonstrationer eller fotbollsmatcher. De arbetar civilt och ska göra ingripande, förklarar Benny Strid som är kursansvarig för civilt gripande.

Halmstad plats för nationell övning

Tanken är dock att allmänheten inte ska märka av allt för mycket aktivitet under övningarna.

ANNONS

– Förhoppningsvis kommer människor inte att märka så mycket. Det är civila människor som kommer att göra ingripande, vilket inte väcker lika mycket uppmärksamhet som när det kommer en piketbuss. Det bygger på överraskningsmomentet, säger Benny Strid.

Men om en Halmstadbo skulle ringa 112 och larma om att det sker något skumt är ledningscentralen förberedda på att övningen pågår.

Ingripandena kan ske var som helst i staden. På restauranger, torg eller ombord på bussar för att bara nämna några exempel. Utöver de civila poliserna som genomför utbildningen kommer det också att finnas statister som ska agera som folksamlingar.

Övningen är nationell men att den genomförs i just Halmstad handlar främst om att man då kan nyttja Försvarsmaktens inhägnade område.

– Och så är det väldigt fint i Halmstad också, avslutar Benny Strid.

ANNONS