Justitieombudsmannens kritik mot Halmstadpolisen har väckt reaktioner. Polischef Mats Palmgren (bilden) tycker att kritiken är felaktig. En anonym anställd håller inte med - utan slår larm om tveksamma arbetsmetoder inom yrkeskåren.
Justitieombudsmannens kritik mot Halmstadpolisen har väckt reaktioner. Polischef Mats Palmgren (bilden) tycker att kritiken är felaktig. En anonym anställd håller inte med - utan slår larm om tveksamma arbetsmetoder inom yrkeskåren.

Polisanställd: ”Om inte vi följer lagen – vem ska göra det då?”

Efter kritiken mot Halmstadpolisen har stora och ganska allvarliga frågor om yrket och polisens roll bubblat upp till ytan. Polischef Mats Palmgren funderar kring om lagen behöver ändras för att myndigheten ska kunna göra sitt jobb. En anställd funderar kring om hen fortfarande kan känna sig stolt över sitt yrkesval.

ANNONS
|

Det kan verka lite spretigt såhär inledningsvis. Men allt hänger ihop. Kritiken inifrån det egna polishuset, funderingarna kring lagen och i förlängningen också arbetet mot narkotikahandeln.

En uppmärksammad och kritiserad husrannsakan mot ett mc-sällskap (se tidslinje lite längre ner) har fört fram allt i ljuset och dragit en tydlig skiljelinje. Eller, det har i alla fall blivit tydligt att det finns olika uppfattningar inom poliskåren om vad som är rätt och fel. Hur offensivt får man som polis egentligen arbeta? Var går gränsen? Har man gått över den? Och kan det vara okej att vi vissa fall gå över gränsen?

ANNONS

LÄS MER:MC-sällskap känner sig trakasserat av polisen – JO utreder

LÄS MER:Jurister kritiska mot Halmstadpolisen: "Ni hade inte rätt att gå in till MC-gäng"

LÄS MER:Polischefen kritisk mot kritiken – vill zooma ut

LÄS MER:Polisens razzia hos mc-klubb kritiseras av Justitieombudsmannen

Stora frågor - vad borde polisen få göra?

Utifrån låter det som att det finns en diskussion om vad man får och inte får göra som polis, kontra vad man borde få göra.

– Jag förstår vad du menar när du säger så, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, när HP ringer upp honom för att ställa frågor om den kritik som Halmstadpolisen nyss fått.

Kritiken rör precis de frågorna som nämns ovan och har väckt reaktioner i de egna leden. Det är ganska allvarliga och fundamentala frågor om yrket som bubblat upp till ytan.

Polisanställd tycker att problemet är större

En polisanställd som HP pratat med säger att det i mångt och mycket är frågor som handlar om något större och mer allvarligt än bara den specifika husrannsakan mot mc-sällskapet, även om det är den som fått stor uppmärksamhet i och med den utredning som följde. Den anställde menar att det handlar om att systematiskt låta poliser tumma lite på reglerna för att snabbare nå resultat. På grund av kritiken mot delar av den egna organisationen har den anställde valt att vara anonym.

Den anställde berättar:

– Det finns de poliser som arbetar i en slags gråzon där de inte alltid håller sig på rätt sida om lagen. Det är ingen hemlighet, det vet man om i polishuset. Och jag vill vara ärlig - det finns de poliser som tycker att det är ett bra arbetssätt. Genom att arbeta mer offensivt når man målen snabbare.

ANNONS

– Men jag är knappast ensam om att höja på ögonbrynen och reagera mot det. Vi är många som tycker att det är fel.

Vill kunna känna sig stolt över att vara polis

Den anställde oroas över Mats Palmgrens engagemang i frågan och tolkar det som ett sätt att legitimera ett arbetssätt som kritiska poliser uppfattar ofta landar i gränslandet. Och som i vissa fall, såsom med den aktuella mc-husrannsakan, går för långt.

– För mig handlar det bland annat om att vi i Sverige har rättigheter oavsett om man är målsägande eller misstänkt. Det är viktigt för en demokrati att det är så, säger den anställde, och landar i en ny frågeställning:

– Jag vill kunna känna mig stolt över mitt yrkesval. Men om inte ens polisen följer lagen - vem ska göra det då?

***

Mats Palmgren har sina anledningar att engagera sig i frågan. Hans funderingar kommer från ett annat perspektiv. I frågan om den kritiserade husrannsakan har han tidigare uttalat sig om att det är nödvändigt att ta ett steg tillbaka för att se hela bilden.

Det menar han fortfarande.

– Men det är inte så att jag inte ser problemen över huvud taget - för det gör jag, säger han till HP.

ANNONS
Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Roger Larsson

Fel i dokumentationen

I den lite mindre frågan i sammanhanget, den om den specifika husrannsakan, har han hela tiden hävdat att det dokumenterats fel från polisens sida - därav missförstånden och kritiken från JO. Hade allt bokförts rätt från början tror han att kritiken hade låtit annorlunda.

– Vi jobbar hela tiden på att bli bättre med dokumentationen, och har fått ännu större anledning att fortsätta nu.

I den lite mer övergripande frågan, den om arbetsmetoden, ser han inget fel.

– Inte alls, säger han, och återkommer till frågan senare i intervjun.

Inte förvånad över kritiken

Att det finns olika sätt att se på saken inom polishuset kommer inte som en överraskning för honom.

– Självklart finns det olika uppfattningar inom yrkeskåren. Jag är inte förvånad över att de finns dem som har synpunkter på sina kollegor eller om mig. Jag tycker att det är bra att det finns olika åsikter och ser inget problem i det, säger han.

Men han håller inte nödvändigtvis med om kritiken. För honom är det i sammanhanget viktigt att göra skillnad på de olika uppdragen polisen har. I det specifika fallet med husrannsakan handlade det om narkotikaspaning.

– Och det är annorlunda med just narkotikaspaning, säger Mats Palmgren, och fortsätter:

ANNONS

– Jag kan förstå att de som inte jobbar i samma värld inte ser signalerna på samma sätt. När det kommer till narkotikaspaning har man ofta bara iakttagelser och tips att gå på. Då gör man tolkningar som andra kanske kan tycka är godtyckliga.

För att göra sig förstådd tar han husrannsakan mot mc-sällskapet som exempel.

– Det som gjorde att polisen fattade starka misstankar där var att man såg en person som är känd för oss i narkotikasammanhang gå in i byggnaden. Ganska snabbt kom han ut igen och då var han angelägen om att ta sig därifrån fort. För en narkotikaspanare är det klassiska tecken på att något pågår i lokalerna - korta besök och en angelägenhet om att ta sig därifrån snabbt.

Det låter som att individens rättigheter och allmänhetens intressen lite står emot varandra i de lägena?

– Det håller jag inte med om. Jag tycker att det ska vara hög tröskel för att gå in hos någon. Det ska inte gå att bara anklaga någon för någonting och sedan kommer hela kavalleriet och gör en husrannsakan - det är inte det jag försöker försvara, säger Mats Palmgren och fortsätter:

– Men om det finns flera signaler som pekar i en riktning och vi misstänker att det finns narkotika i lokalerna, då sjunker individens skyddsintresse till förmån för det allmänna.

ANNONS

Enligt Mats Palmgren är arbetsmetoden som Halmstadpolisen kritiserades för redan etablerad i branschen.

– Noa, Nationella operativa avdelningen, har uttalat sig om att det är ett vedertaget arbetssätt inom svensk polis. Det är inget nytt.

Vad säger du om att det finns de som tycker att det finns poliser som arbetar på gränsen?

– Det finns absolut de poliser som jobbar mer offensivt än andra. Men vi måste alltid hålla oss inom lagen, säger Mats Palmgren.

Nu har man fått kritik från JO - går det att arbeta så offensivt som ni gjort?

– Det är helt nödvändigt att vara offensiv. Annars kommer vi inte att lyckas med vårt uppdrag. Men att vara offensiv innebär inte att man går utanför lagen. Det innebär bara att man är ”på”.

Redo att ta det ett steg till

Efter kritiken från JO har inte Mats Palmgrens engagemang i de här frågorna svalnat. Snarare tvärtom. Han tror att beslutet från JO, om det skulle bli norm, kan få förödande konsekvenser för polisens arbete. Han kan därför tänka sig att gå så långt som att föreslå en lagändring.

– Skulle vi fråntas möjligheten att ingripa på ställen där vi misstänker att det hanteras narkotika, då blir svensk polis helt handlingsförlamad. Det kan knappast vara så att det är samhällets önskan att ha en skyddad zon för narkotikaförsäljning, säger Mats Palmgren.

ANNONS

***

Den anställde som HP pratat med säger att Mats Palmgren kan ha rätt i att det är annorlunda förutsättningar för de poliser som jobbar med narkotikaspaning, men påpekar att det fortfarande finns en lagstiftning att följa.

– Nu har dessutom JO sagt att det som hände var fel. Det står svart på vitt. Då får polisen faktiskt ta till sig av det. JO är vårt högsta granskande organ och även om det inte blir några rättsliga påföljder är det vår pekpinne - det är de riktlinjerna vi ska förhålla oss till.

ANNONS