Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Polis JO-anmäld för att ha överdrivit anklagelser i domstol

En Halmstadpolis har anmälts till JO för mened. Anmälaren hävdar att polismannen överdrev när han vittnade under ed i en rättegång. Vittnesmålet var vägledande för domstolen. Men JO lade ned saken – utan att se filmen från ingripandet.

28-åringen som anmält polismannen var misstänkt bland annat för våldsamt motstånd. Han hade tagits om hand av en polispatrull, som ansåg att han var för berusad för att kunna ta hand om sig själv.

Omhändertagandet skedde i en busskur, där 28-åringen väntade på bussen hem. Mötet med polispatrullen växlade snabbt över till en konfrontation. 28-åringen ville inte bli omhändertagen, patrullen fick använda massor av muskler för att få med sig honom till polisstationen.

Vid ankomsten till polishuset togs 28-åringen ur polisbussen. Två poliser kopplade direkt ett skuldergrepp, som tvingade ned honom i ett kraftigt framåtböjt läge när han fördes in till arresten.

Hoppade in självmant

Under polismannens vittnesmål vid rättegången förklaras greppet med att 28-åringen kämpade emot och var så motsträvig att han direkt skulle sättas in i arresten, att han inte skulle avvisiteras ute vid intaget, sittande på bänken som normalt sker.

– Allting började egentligen med att jag helt självmant hoppade in och satte mig i polisbussen. Sedan tog de ut mig igen och då blev det stökigt. När vi sedan kom till polishuset och ska gå in till arresten gjorde jag ingenting, säger 28-åringen till HP.

Svårt att acceptera

Under rättegången backade åklagaren i målet från en del formuleringar i det ursprungliga gärningspåståendet. Bland annat ströks ett påstående om att 28-åringen sparkat mot poliserna i busskuren.

28-åringen är kritisk till hur polismännen agerat över huvud taget, under hela ingripandet mot honom. Det var inte första gången han stod öga mot öga med representanter för ordningsmakten. Och han medger utan omsvep att det funnits tillfällen tidigare när det var helt korrekt att gripa honom.

Men händelsen som inleddes i busskuren har han svårt att acceptera. Han var visserligen inte helt nykter. Men inte mer berusad än att han kunde väntat kvar på bussen, kliva ombord och åka hem och lägga sig i sin egen säng, anser han.

Inte okej

I bevismaterialet mot honom framgår det från polisens kroppskameror också klart och tydligt att han ifrågasätter omhändertagandet, men också att han gång på gång vädjar om att få en möjlighet att ”medverka”. Med det menar han att han just i de stunderna var fullt beredd att gå poliserna till mötes och följa med, eller som inne i arresten, själv se till att ta av sig sina kläder – utan att fem poliser skulle behöva hålla nere honom när han låg på mage inne i arresten och klä av honom.

”Nej, vi dödar inte dig. Det är du som håller andan!” Polisman under avvisiteringen.

Hans stödperson, Malin Lindgren, har reagerat starkt på innehållet i filmerna från polisens kroppskameror. Hon tycker att polisernas bemötande till och med är så dåligt att hon till viss del tappat förtroendet för polismyndighetens förmåga.

– Jag har arbetat som behandlingsassistent tidigare, ingen av de killarna jag träffade där har varit med om något som liknar det här. Det som händer på filmen är inte okej.

Malin Lindgren fortsätter:

– Jag fick nästan en chock över att det fungerar så här. Jag har lite grann tappat förtroendet för poliserna. Jag vet att det så klart inte gäller alla poliser, men det som visas på filmen är inte okej.

”Varför beter du dig?”

I filmen från arresten hör man 28-åringen säga upprepade gånger att han har en diagnos, han beskriver det till och med som en utvecklingsstörning. Men polisen som frågar ”om han har tagit något?” eller hans kolleger ändrar inte metod eller bemöter 28-åringen på något annat sätt. De fortsätter med mycket muskelkraft och att pressa ned honom mot madrassen på arrestens golv.

– Nej, jag svär på min mammas liv att jag har inte tagit något. Jag svär, svarar 28-åringen på polisens fråga.

Polismannen kommenterar svaret med orden:

”Varför beter du dig så då, som du gör?”

”Jag har en utvecklingsstörning”

Att han kanske just fått förklaringen reflekterar han inte över. Han frågar vidare:

”Har du några sjukdomar eller skador som vi behöver känna till?”

– Ja, jag har en utvecklingsstörning.

Sekunderna efteråt upptäcker polismannen att 28-åringen inte andas. Han ropar då ”Hallå!” ”Vakna!” och slår 28-åringen med handflatan på kinden.

När han får respons säger han: ”Sluta nu. Skärp dig nu! Andas!”

Efter ytterligare några sekunders tystnad i arresten säger 28-åringen plötsligt:

– Varför dödar ni mig?

”Nej, vi dödar inte dig. Det är du som håller andan!”

Just den sekvensen beskriver en av de ingripande poliserna under vittnesmålet i rättssalen som att 28-åringen ”tuppar av” och förstärker med det påståendet om den kraftiga berusningen.

”Nu har jag bevis”

Drygt 30 sekunder senare i arresten kränger 28-åringen med kroppen igen. Just då håller en polis på att låsa upp handfängslen. Strax efteråt säger den polismannen:

”Han bröt av nyckeln!”

Under intervjun med HP kommenterar 28-åringen saken:

– Jag ligger ju på mage. Och jag är lite otrevlig i bland, men det var när jag fick ont. Det var inte första gången som poliser slog mig, men nu har jag ju bevis på det.

När en av poliserna böjer 28-åringens handled, uppenbart längre än den egentligen går att böja, för att försöka få ut den avbrutna biten vrålar 28-åringen:

– Ni misshandlar mig, sluta, aaaaajjjj!!! Släpp mig, låt mig vara, aaajjj, aaajjj!

”Ni får låsa in mig”

Han skriker och skriker i falsett ”Låt mig vara, låt mig vara!” Det går inte att ta miste på att i den stunden är det något som inte är som det ska. Till sist vädjar han:

– Ni får låsa in mig. Bara ni låter mig vara.

Just då filmar kroppskameran 28-åringens hand, den visar tecken på att handbojan sitter hårt. Handen är vitare än den omgivande huden.

”Det är under all kritik.” Omhändertagne 28-åringen

Efter ungefär åtta minuter in på filmen försöker poliserna klippa av handbojan med en liten bultsax. Det misslyckas och de tvingas kalla på räddningstjänsten för att få hjälp med kraftigare verktyg.

Sekvensen i arresten pågår i närmare 40 minuter innan handfängslet har avlägsnats.

Visade ingen förmåga

28-åringen pendlar kraftigt mellan uppgivenhet och aktivt motstånd. Han gapar och skriker en hel del och lovar alla poliserna som är inne i arresten att: ”Detta ska hela Sverige få veta.”

Som mest befann sig åtta personer utöver 28-åringen inne i arresten. Fem poliser höll fast honom, en polis försökte prata lugnande med honom och slutligen kom två brandmän från räddningstjänsten.

I 28-åringens anmälan till Justitieombudsmannen ingår det som en egen punkt, att poliserna som deltog i arbetet inte visade någon förmåga att kunna agera annorlunda, eller hantera en person med diagnos på ett bättre sätt.

– Det är under all kritik, summerar han saken och hoppas att hans anmälan till JO ska leda till en granskning av hela omhändertagandet.

JO lägger ned anmälan

Men JO går inte vidare med anmälan. JO har endast lyssnat på ljudinspelningen från tingsrätten. Inte sett filmen från kroppskameran.

”Efter genomgången har jag kommit fram till att anmälan inte ger anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Jag kommer därför inte att utreda anmälan.” motiverar JO Per Lennerbrant sitt beslut.

Ingen känsel

28-åringen dömdes i tingsrätten för våldsamt motstånd, för förolämpning och för ringa narkotikabrott – narkotikabrottet skedde vid ett annat tillfälle än kvällen han omhändertogs.

Ingripandet mot 28-åringen skedde den 30 oktober förra året. Han har fortfarande ingen känsel i tummen och pekfingret på handen där nyckeln till handfängslet bröts av.

LÄS OCKSÅ: Filmen från arresten blev polismannens fall – kollegernas vittnesmål sågas av rätten

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!