Platsbokning på stranden och teleskop i Skedala bland dagens aprilskämt

I dag gäller det att vara extra försiktig när folk påstår något – det är ju första april! Här är några av dagens skämt som du kan ha sett, eller kanske till och med gått på.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Traditionsenligt har första april varit dagen då man gärna lurar någon eller kanske själv råkar ut för en blåsning. Detta gäller inte bara bland privatpersoner utan även från skojiga myndigheter eller företag.

Förr var det standard att även medier hittade på någon lustig nyhet som läsarna eller tittarna skulle leta upp. Detta har dock minskat de senaste åren, i spåren av debatten om ”fake news” och vissa politikers och väljares misstro mot medier. För ett par år sedan valde därför exempelvis Hallandsposten att sluta med sina aprilskämt. Dåvarande chefredaktör Viveka Hedbjörk förklarade det då så här:

– Jag tycker inte det funkar att 364 dagar om året stå upp för trovärdighet och faktakontroll och sen en dag om året medvetet lura läsarna.

ANNONS

LÄS MER:Blev du lurad? Här är några av våra gamla aprilskämt

Hennes efterträdare på posten, Herman Nikolic, tog över som chefredaktör i somras och han är inne på samma linje:

– Det finns många otroligt roliga aprilskämt i tidningarna genom åren, säger han. Inte minst HP har ju ett par riktiga klassiker. Men trots att det spridit många skratt så tycker jag inte att det blir bra när en redaktion, som läsaren ska kunna lita på i vått och torrt, luras. Inte minst när mesta läsningen sker digitalt kan det bli extra fel eftersom det är svårare att nå samma läsare för att efteråt berätta att det hela var ett skämt. Däremot uppmärksammar vi gärna andras lyckade aprilskämt.

Boka in dig på stranden

Och några sådana har man kunnat hitta under lördagen. Om du följer Halmstads kommun på Facebook kanske du hajade till i dag. Där kunde man läsa att det i sommar ska gå att boka plats på stranden i Tylösand, för att råda bot på trängseln. Alla blir tilldelade 2 gånger 2 kvadratmeter, en yta uträknad av AI. Det hela var undertecknat ”sandstrandstrateg Örjan Svall”, och som i fallen med många aprilskämt kan man kanske på namnet ana att det inte handlar om något seriöst förslag.

Lutande tornet i Tylösand

Destination Halmstad höll sig också till Tylösand i deras aprilskämt. Här var det livräddartornet som stod i centrum, då det enligt deras Facebook-inlägg var tvunget att rätas upp. Dess nuvarande lutning kunde få det att tippa över, enligt skämtet.

ANNONS

I Facebook-gruppen ”Mitt Halmstad då och nu” kunde vi se den första (och förmodligen enda) bilden på ett nytt radioteleskop i Skedala skog.

I Simlångsdalen är det kris – på sin Facebook meddelar Räddningstjänsten där att det är slut på blåljusvätska. Vet du inte vad det är? Det kan bero på att det inte finns.

"I nuläget rådet det stor brist på blåljusvätska till våra utryckningsfordon. Vi behöver denna vätska för att påkalla fri väg vid våra utryckningar.” Räddning är dock på väg, då Finland enligt inlägget ska bistå med ny vätska.

Imorgon söndag spelar HBK årets första match i Allsvenskan på Örjans vall – eller kanske det vore bättre med Crocodile Arena? Det föreslås Krönleins, bryggeriet som står bakom ölet med samma namn. På bilden ser man en fotbollsarena formad som en krokodil intill Nissan. Befängt? Nja, faktum är att en sådan arena finns på riktigt, Bursa Metropolitan Stadium i Turkiet. Att det ska bli någon liknande i Halmstad förblir dock ett aprilskämt.

Bild: Facebook/Krönleins

På vissa håll på Facebook har man dessutom sett folk skriva att det skulle vara soligt. Dock verkar det efter HP:s efterforskningar faktiskt stämma, och är således inget skämt.

Läs även:

ANNONS