Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Plats för 700 bostäder i Oskarström

Närmare 700 nya lägenheter på bästa läge vid Nissan. Ägartrion Jan Widikson Marcus Wolter och Göran Paver de Leoni har stora planer för den gamla Jutantomten.

– Vi vill vända trenden i Oskarström och få människor att vilja flytta dit - och även ge människor som redan bor där en möjlighet att bo kvar när de blir äldre, säger Jan Widikson som tillsammans med kompanjonerna i Jutan Fastigheter AB äger området där den gamla Jutefabriken en gång låg.

De köpte marken i somras av den amerikanska koncernen Johns Manville och har sedan dess klurat på hur området ska kunna användas.

Området som man vill bygga på är totalt 100 000 kvadratmeter, vilket skulle kunna innebära 40 000 kvadratmeter bostadsyta. På marken närmast i anslutning till de gamla fabriksbyggnaderna räknar man med att få in cirka 30 000 kvadratmeter bostadsarea.

– Där tänker vi oss flerfamiljshus med varierande våningshöjd ner mot Nissan, säger Jan Widikson.

På sikt vill man också bygga bostäder på bokskogshöjden upp mot järnvägen. Norr om fabriken, mot kraftverksdammen, planeras ett högt bostadshus och eventuellt en restaurang. Inom området finns även byggnader som skulle kunna användas för en sportanläggning.

– Kommunen skulle ju kunna hyra in sig där, i stället för att bygga en egen idrottshall, menar Jan Widikson.

– Oskarström är väldigt fint. Men för att samhället ska kunna leva vidare måste det finnas lägenheter så att man kan bo kvar även om man säljer sin villa.
Som fastighetsägare vill han så klart tjäna pengar på sitt markinnehav. Eftersom bolaget inte har några höga kostnader för byggrätten räknar Jan Widikson med att exploateringen görs betydligt billigare än inne i Halmstad. Något som också påverkar priset för köparna av lägenheterna respektive hyressättningen.

– Tanken är att det ska vara ägarlägenheter. De lägenheter som inte går att sälja hyrs ut, förklarar Jan Widikson.

(En ägarlägenhet disponerar ägaren fritt, jämfört med en bostadsrätt där användningen är reglerad av bostadsrättsföreningen.)

– I vilken takt området ska bebyggas har vi inte slagit fast. Vi börjar med att presentera det för kommunpolitikerna, säger Jan Widikson.

När projektet väl är förankrat hos kommunen måste det göras en ny detaljplan eftersom den nuvarande, från 1991, bara medger industri på hela området.

Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, är positiv tillplanerna i Oskarström.

– Det ser jag fram emot. Kommunen har en ambition att utveckla Oskarström. Vi har väntat länge på att en privat köpare skulle ta över Jutans fabriksområde och jag är positiv till den ägarkonstellation som nu finns.

Han säger att kommunorganisationen är beredd att hjälpa till med vad man kan för att underlätta för en utveckling av området kring Jutan.

– Nästa steg blir att få med det här projektet i bostadsförsörjningsprogrammet, som ska revideras om fyra-sex veckor. Däremot kan jag inte svara på i vilket tidsspann projektet passar in, säger Henrik Oretorp.

Även oppositionsrådet Anders Rosén (S) är entusiastisk.

– Det är kanonbra om det kan ge förutsättningar för att utveckla samhället.
Socialdemokraternas budget för 2017-2019 innehåller pengar till två nya idrottshallar, varav en i Oskarström. Anders Rosén vill däremot inte svara på om han kan tänka sig att kommunen hyr i stället för att bygga själv.