Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

In i det sista hoppades Patrik Rosén på företaget Restate att det skulle gå att ombilda lägenheterna i Linden 2 på Norra vägen till bostadsrätter – men nu får de boende i stället SBB som hyresvärd. Bild: Jari Välitalo
In i det sista hoppades Patrik Rosén på företaget Restate att det skulle gå att ombilda lägenheterna i Linden 2 på Norra vägen till bostadsrätter – men nu får de boende i stället SBB som hyresvärd. Bild: Jari Välitalo

Planerna på bostadsrätter gick upp i rök

De storslagna planerna på att ombilda HFAB:s lägenheter till bostadsrätter gick upp i rök. En majoritet av de 56 bostadsinnehavarna på Norra vägen hade gjort klart med banklån – men till sist fattades ett fåtal för att få ihop föreningens ekonomi.
– Det var en sorgens dag när de intresserade insåg att det inte höll, säger Patrik Rosén, vd för Restate, och berättar om tårfyllda ögon.

HP har i vinter skrivit flera artiklar om vilken bra affär HFAB gör när sju fastigheter i centrala Halmstad, på Rotorp och i Haverdal säljs för att det kommunala bostadsbolaget ska kunna uppfylla de ökade vinstkrav som politikerna beslutat om.

LÄS MER: ”En riktigt stor och bra affär för HFAB”

Företaget som köper fastigheterna är det börsnoterade SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB), vars grundare och vd är den förre socialdemokratiske politikern Ilja Batljan. SBB har tidigare satsat på kontorslokaler för offentlig verksamhet i Halmstad, men vill med affären få in en fot på bostadsmarknaden.

Budgivningen skenade

Budgivningen skenade och slutade till sist på 422 miljoner kronor – betydligt mer än det allmännyttiga bostadsbolaget kalkylerat med, eller ens vågat drömma om.

Den höga prislappen har dock ställt till det för dem som varit intresserade av att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. I uppgörelsen med SBB ingick nämligen att de boende i fem av fastigheterna först skulle få chansen att köpa loss dem och driva dem i bostadsrättsföreningar.

LÄS MER: HFAB:s hyresgäster i fem fastigheter funderar på borätter

De boende i tre av de fem fastigheterna tackade först ja till erbjudandet och hade sedan tiden fram till början av mars på sig att lösa finansiering och annat för att fullfölja.

LÄS MER: 81 hyresrätter kan bli bostadsrätter

Det handlade om en förening med tre parhus på Särdalsvägen i Haverdal, en förening med 19 lägenheter på Westmansgatan och en förening med 56 lägenheter på Norra vägen.

Problemet, ur de boendes synvinkel, har varit att priset legat så högt över marknadsvärdet.

Nu när tidsfristen gått ut visar det sig dock att alla backar ur affären.

– Problemet, ur de boendes synvinkel, har varit att priset legat så högt över marknadsvärdet att det varit svårt att få ihop en normal kalkyl, säger Patrik Rosén, vd på Restate, som försökt hjälpa de boende i fastigheten Linden 2 på Norra vägen att köpa loss sina lägenheter.

LÄS MER: Så mycket får HFAB:s hyresgäster betala för sina bostadsrätter

För de största lägenheterna i det huset, fyror på 108 kvadratmeter, skulle insatsen hamna på 2,5 miljoner kronor och månadsavgiften runt 6 000 kronor. För den minsta, en etta på 55 kvadratmeter, skulle insatsen bli 1,3 miljoner kronor och månadsavgiften cirka 3 700 kronor.

– 60 procent av de 56 lägenhetsinnehavarna fick klartecken av banken för finansieringen, men till sist kom vi fram till att föreningens ekonomi skulle bli för sårbar, säger Patrik Rosén.

Inga marginaler

Som exempel nämner han att de satt undan fyra miljoner kronor till att renovera taket på garaget – men att det inte fanns några marginaler om jobbet visade sig gå på en halv miljon kronor till.

Bland dem som inte nappade fanns många som fyllt 70 och som sålt sina villor och inte längre vill ha några lån.

– För att vara på säkra sidan hade föreningen behövt tre till stora lägenheter eller fem små. Fast bland dem som inte nappade fanns många som fyllt 70 och som sålt sina villor och inte längre vill ha några lån – så det får man respektera, förklarar Patrik Rosén och tillägger:

– Det blir på det här viset när prislappen är så hög. HFAB hade gjort en bra affär om huset sålts för 145 miljoner kronor, men nu fick de i stället 160 miljoner kronor. Det är bara att gratulera skattebetalarna.

Till sist blir det nu SBB som tar över ägandet av alla de sju fastigheterna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!