Piren i småbåtshamnen stängs på grund av rasrisk

Piren i småbåtshamnen på Söder är i så pass dåligt skick att det bedöms finnas risk för ras. Kommunen har därför beslutat att stänga av piren.
– Vi måste ta det säkra före det osäkra, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef vid Halmstads kommun.

ANNONS
|

Det var i samband med en besiktning av kommunens kajer som dykare uppmärksammade bristerna i piren vid småbåtshamnen på Söder. Enligt HSS, Halmstads Segelsällskap, har man sett att det bildas små slukhål i pirens yttre delar.

Efter fynden har kommunen beslutat att stänga av hela piren, då det befaras finnas risk för ras. De nuvarande avspärrningarna gäller fram tills i mitten av nästa vecka då man väntar mer information om hur allvarligt läget är.

– Vi för samtal med HSS och har kopplat in konsulter som ska ge oss en bättre bild av hur allvarlig situationen är. Men i nuläget måste vi ta det säkra före det osäkra, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef vid Halmstads kommun.

ANNONS

HSS arrenderar piren av kommunen. Även om klubben inte nyttjar alla delar av piren bedöms den ändå vara vital för verksamheten. En del av riskområdet används till exempel för sjösättning och upptagning av båtar samt mastpåsättning.

– Visst finns det oro bland våra medlemmar. Men vi håller tummarna för att man kan lösa det här på ett säkert sätt så att vi kan fortsätta med större delen av vår verksamhet, säger Marie Karlsson, ordförande HSS.

Det största orosmolnet handlar om en mindre kran som finns i mitten av den berörda ytan. Kranen används för att sjösätta så kallade sportbåtar – som är lite mindre båtar.

Farhågorna är att klubben inte ska kunna använda kranen, vilket skulle ställa till det för de besättningar som är med i Allsvenskan i segling samt de som planerar för deltagande i SM och EM, där seglarna måste träningssegla. Enligt HSS rör det sig om 6–7 båtar med besättningar som använder kranen under stora delar av året – flera gånger per vecka.

I slutet på maj anordnar klubben dessutom en kappsegling med deltagare från hela Sverige, där kran är ett måste för att kunna genomföra evenemanget.

– Det skulle vara ett jätteavbräck för oss om det bedöms vara för farligt att använda kranen. Samtidigt är det viktigt att inte riskera liv och lem, säger Marie Karlsson.

ANNONS

– Vi får invänta mer information om exakt hur illa det är, och vi hoppas så klart på det bästa. Vi har en god dialog med Halmstads kommun, fortsätter hon.

Merparten av de största båtarna i hamnen sjösätts och tas upp med hjälp av sublift via en ramp i en annan del av HSS område. Dessa påverkas inte av bristerna i piren, enligt klubben. Inte heller de yngsta seglarna eller seglarskolan berörs av rasrisken.

HSS har närmare 600 medlemmar. I småbåtshamnen på Söder finns 200 båtplatser.

ANNONS