Pilot var full på flyg – igen

För andra gången blev en Halmstadpilot påkommen med att vara full i samband med en flygning

ANNONS
|

I oktober i fjol var en pilot från Halmstad i tjänst som styrman på ett passagerarflygplan som skulle flyga från Malmö till Almeria i Spanien.

I sin roll som styrman hade Halmstadbon ansvar för att knappa in färdinformation i flygplanets dator och testa planets system. Men kaptenen för flygningen insåg snart att Halmstadbon gjorde flera fel under dessa arbetsmoment, som är av största vikt för en säker flygning. Kaptenen tyckte också att Halmstadbon gav ett intryck som tydde på att han var berusad.

Halmstadbon fick blåsa för onykterhet, vilket visade att han hade en alkoholkoncentration på 0,21 mg/liter i utandningsluften. Det motsvarar cirka 0,4 promille i blodet, vilket omedelbart diskvalificerade honom som flygduglig.

ANNONS

Mannen erkänner att han drack en flaska vin på kvällen innan flygningen, men förnekar att han skulle ha gjort något brottsligt. Han säger att han "kände sig fräsch" när det var dags att jobba.

Tingsrätten menar att mannen borde ha insett att hans jobb kräver nykterhet, och dömer honom till dagsböter på totalt 4000 kronor. Hans tjänst som pilot och hans flygcertifikat hade han redan blivit av med efter händelsen.

För ganska exakt fyra år sedan dömdes mannen för samma brott i Svea hovrätt, och den gången blev påföljden villkorlig dom.

ANNONS