Digitalt lås från Phoniro exploderade hemma hos hemtjänskund.
Ännu en gång har batteriet i Phoniros lås ställt till skada. Vid explosionen slungades delar från konstruktionen iväg och gjorde bland annat märken i taket. Bilden är tagen i ett annat sammanhang, Bild: Lasse Edwartz

Phoniros nyckelfria lås exploderade

Hemtjänster över hela landet öppnar hemma hos kunderna med mobilen. Men allt är inte frid och fröjd, för några veckor sedan exploderade ett batteri i lås och spred splitter i lägenheten.

ANNONS
|

Phoniro är ett av flera företag som erbjuder nyckelfria låslösningar. Företaget har huvudkontor i Halmstad och det var ett av deras lås som exploderade.

Olyckan inträffade för en månad sedan i en lägenhet hemma hos en person som har hemtjänst i Ängelholms kommun.

Vid explosionen spreds det delar från en skyddskåpa i lägenheten och i taket rakt ovanför låset, på insidan av ytterdörren, blev det flera märken efter delar som slungats iväg.

Beklagligt

Explosionen orsakades av lithiumbatteriet som driver låset och sköter öppning och stängning när hemtjänsten öppnar lägenheten med en mobiltelefon vid sina besök.

– Det är beklagligt att det har hänt. Vi har en dialog med kunden och undersöker vad det är som har hänt. Vi har kommit fram till att det är ett hårdvarufel, ett fel på batteriet, beskriver Phoniros marknadschef Annika Khan Pettersson.

ANNONS

Det här är den andra olyckan där batterier som används i Phoniros utrustning exploderar. Förra sommaren inträffade en explosion i samband med att ett urladdat batteri byttes av personal i hemtjänsten i Mörbylånga.

Kraftig explosion

Även det betraktades som en allvarlig incident.

– Batterier kan bli instabila, bland annat om de snabburladdar. Det har inte varit någon personskada, men det blir en kraftig smäll, fortsätter Annika Khan Pettersson och säger:

– Det är alltid jobbigt när sådant här händer. Vi jobbar med säkerhet och erbjuder trygghetslösningar. Men vi har tagit in extern expertis för att göra en riskanalys, vi har anmält händelsen till berörda myndigheter och gått igenom våra instruktioner till kunderna för att förbättra hanteringen generellt.

Den aktuella lägenheten där batteriet i låset exploderade.
Den aktuella lägenheten där batteriet i låset exploderade. Bild: Privat

Phoniro har också inlett ett arbete med att förbättra appen som används i hemtjänstens smarta telefoner, man avser också ta fram en funktion som gör att batteriet själv larmar i god tid innan det blir urladdat.

Slår larm

Redan nu slår själva låset larm när batteriets kapacitet sjunkit för lågt.

– Det här ska så klart inte hända, men som tur är sker det ytterst sällan. Vi har också omprövat om vi ska fortsätta använda oss av teknik som kräver batterier och vi har kommit fram till att fortsätta använda batterier i våra lås. Det är ändå en teknik som generellt sätt är bättre lösning än andra alternativ, eftersom det ger en så stor trygghet, säger Annika Khan Pettersson.

ANNONS
ANNONS