Siktar mot TOPPEN. 19-årige Philip Syrén (M) är yngst bland politikerna i fullmäktige men han har målet klart: att ta över efter Carl Fredrik Graf som Halmstads starke man.
Siktar mot TOPPEN. 19-årige Philip Syrén (M) är yngst bland politikerna i fullmäktige men han har målet klart: att ta över efter Carl Fredrik Graf som Halmstads starke man.

Philip, 19 år, är den yngsta av politikerna i Halmstad

Bara 19 år gammal men de politiska uppdragen bildar en diger lista. Philip Syrén (M) är yngst i rådhuset, men målet är solklart – att bli kommunstyrelsens nya ordförande.

ANNONS
|

När Philip Syrén börjar berätta om sitt politiska engagemang går det inte att ta miste på hans entusiasm.

Han är den yngst e politikern i Rådhuset och har precis tagit studenten från Kattegattgymnasiet. Sedan valet sitter han i Halmstads kommunfullmäktige och är distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) i Halland.

Förutom sitt engagemang i ungdomsförbundet och kommunfullmäktige sitter han i barn- och ungdomsnämnden och är nämndeman i Halmstads tingsrätt.

ANNONS

– Politik är inte bara något för gamla gubbar i kostym som sitter och dricker te under en kristallkrona. Det är mycket mer än så, politik berör allt och alla.

Hur hinner du med?

– Självklart påverkar det mina vänner, familj och skola i viss mån. Men egentligen är jag en vanlig tonåring, skillnaden är bara att när mina vänner spelar datorspel så läser jag diariehandlingar.

Att vara 19 år och tränga sig fram i politiken är inte alltid lätt. Philip Syrén berättar att han varje dag får kämpa för att bli tagen på allvar och få respekt.

– Jag får ofta höra att jag är ung och oerfaren. Många tänker väl att det inte var längesedan jag sprang runt med pinnar och lekte. Jag är ung, men har mycket att tillföra.

Med ett brinnande engagemang för ungas röst i samhället lägger Philip Syrén ner många timmar på politiken varje vecka.

– Många äldre politiker pratar om ungdomar, men inte med dem. Där försöker jag finnas och hjälpa till så mycket jag kan.

Det var för drygt tre år sedan som den forne smålänningen flyttade till Halmstad för att börja studera på ekonomiprogrammet på Kattegattgymnasiet. Däremot var det i de småländska skogarna, närmare bestämt Sävsjö, som den politiska resa en gång började.

ANNONS

– Min första politiska gärning kan man säga att jag gjorde när jag var tio år gammal. Jag klagade på Sävsjö kommun för att det inte fanns någon gräsplan på min skola, men tyvärr får jag erkänna att jag förlorade den kampen.

Det var just skolfrågorna som sporrade Philip att fortsätta på den politiska banan. Det tog några år innan han bestämde sig för vart han stod ideologiskt sett, men i ettan på gymnasiet bestämde han sig.

– När jag hade flyttat hit gick jag direkt till MUF i Halmstad. Det tog bara någon månad tills det att jag var vice ordförande och året där på blev jag ordförande.

Vad den ung E Halmstadpolitikern kommer att göra till hösten är i nuläget oklart, men det lutar mot högskolestudier på Militärhögskolan Karlberg i Stockholm. Studier som han menar går att kombinera med de politiska uppdragen i Halmstad.

– Jag stormtrivdes så fort jag flyttade hit, jag älskar verkligen Halmstad. Oavsett vad så vet jag att jag kommer tillbaka förr eller senare.

ANNONS

Om Philip får drömma vill han ägna hela sitt liv åt politiken. Han poängterar däremot att han inte vill arbeta politiskt utifrån en karriäristisk synvinkel. Han ser inte politiken som ett yrke, utan som ett förtroendeuppdrag.

–  Att få Carl Fredrik Grafs jobb här i Halmstad vore drömmen, säger Philip Syrén med glimten i ögat.

–  Skämt åsido, så länge jag känner att jag har förtroende vill jag vill klättra så långt det bara går inom kommunpolitiken.

Favoritpolitiker: Carl Bildt, han vågar säga vad han tycker och stå för det

Karriärmål: Att bli kommunstyrelsens ordförande i Halmstad

Livsmotto: Våga stå upp för dig själv och vem du är

Intressen: Familj, vänner och fotboll

Favoritcitat: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”

ANNONS