Personer med Downs syndrom prioriteras för covid-vaccin

Enligt ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten ska vuxna med LSS-insatser prioriteras lika högt som personer över 70 år inför vaccineringen. Ett glädjande besked för både berörda, föreningar och politiker.

ANNONS
LocationOskarström||

– Det är stort, säger Kjell Fagerholm som har Downs syndrom och bor i en gruppbostad i Oskarström.

När prioritetsordningen för vaccinationen mot covid-19 presenterades kom reaktioner från föreningar och intresseorganisationer. Personer med Downs syndrom löper en ökad risk för att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19 enligt bland annat en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine. Men i Sverige nämndes inte personer med intellektuella funktionsnedsättningar i vaccinplanen, till en början.

På tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten detaljerna om vilka som kommer ingå i fas två av vaccineringen. Utöver att alla över 70 år kommer kunna vaccineras med planerad start i februari ingår också vuxna personer som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt personal inom vård och omsorg, inklusive LSS.

ANNONS

LÄS MER:Första hallänningarna vaccinerade mot covid-19

LÄS MER:Så ska hallänningarna vaccineras mot covid-19

Kjell tror på en vanlig vardag efter vaccinet

Ett besked som tas emot med glädje av Kjell Fagerholm som hållit sig frisk i år.

– Jag ska ta en spruta, konstaterar han.

Vardagen i Oskarström har egentligen inte påverkats allt för mycket av pandemin enligt Kjell som tycker det varit ganska lugnt och skönt. Han är pensionär och spelar trummor i ett band och har bowling som en stor hobby. I höst har dock bowling-träningen ställs in på grund av corona-läget.

– Jag har saknat det. Jag längtar efter att bowla igen nästa år, säger han.

Tror du det kommer bli som vanligt igen när du är vaccinerad?

– Det tror jag säkert, svarar han.

Även personal prioriteras

Näs fas två av vaccineringen inleds ingår även personalen inom LSS och assistans. Amelie Johansson som jobbar på gruppbostaden där Kjell Fagerholm bor kommer välja att vaccinera sig när det är dags.

– Jag tycker såklart att det är jättebra, framförallt för deras skull. Det pratas inte så mycket om LSS så det behövs, säger hon.

Även om Kjell Fagerholm tycker att tillvaron varit ganska lugn och skön har pandemin satt sina spår på boendet.

– Självklart finns det en oro men jag tror att de främst är trötta på att inte kunna göra någonting. Vi försöker spela spel och hitta på saker, annars blir de ganska låsta i sina lägenheter, säger Amelie Johansson.

ANNONS

LÄS MER:Ny leverans av covidvaccin är på gång till Halland

LÄS MER:Vaccinsamordnaren: Ny era efter vaccinet

”Borde ingå i den första fasen”

Innan det var klart vilka som skulle vaccineras i fas två höjdes röster från Svenska Downföreningen och Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, FUB. Även Ella Kardemark (KD) som är ordförande för socialnämnden i Halmstad skickade en skrivelse till myndigheterna för att vädja om att personer med Downs syndrom ska prioriteras högt när det gäller vaccinering.

– Det är positivt att personer som omfattas av LSS äntligen lyfts fram även om det först är i steg två. Jag tycker i synnerhet att personer med Downs syndrom bör ingå i den första fasen med de som är högst prioriterade. Det finns forskning som slår fast att de löper större risk att drabbas oerhört allvarligt om de blir sjuka. Men det är positivt att man äntligen pratar om dessa personer från Folkhälsomyndighetens sida för det har varit väldigt tyst om det, säger Ella Kardemark.

LÄS MER:”Vi ser vinsterna med att många är vaccinerade”

LÄS MER:Eventuella vaccinskador bekostas av staten

Fakta: Prioriteringsordningen av vaccin

Fas 1

Just nu pågår fas 1. Vaccin erbjuds till personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst samt personalen som arbetar nära dessa personer och vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas 2

Förväntas inledas i februari. Här ingår alla personer över 70 år, de som är äldst ska vaccineras först. Även vuxna personer med LSS-insatser eller assistansersättning. Personal som jobbar inom vård och omsorg inklusive LSS erbjuds också vaccin i denna fas.

Fas 3

I fas 3 kommer alla mellan 18 och 69 år som ingår i en riskgrupp erbjudas vaccin. Folkhälsomyndigheten jobbar just nu med att specificera dessa riskgrupper.

Fas 4

Övriga befolkningen över 18 år kommer erbjudas vaccin under det första halvåret av 2021. Eftersom vaccinet inte är fullt utprövat på barn ingår inte personer under 18 år men i särskilda fall kommer även barn kunna vaccineras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS