Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Personal satte sig i rullstol för en dag

Att köra rullstol nedför en trappa eller på den till synes så jämna stigen på Galgberget är inte så lätt. Det fick personal på Hjälpmedelscentrum lära sig när de under en dag fick övningsköra.

Till vardags arbetar personalen med att dela ut olika hjälpmedel till funktionsnedsatta – som rullstolar. Under tisdagen fick 17 av dem själva sätta sig i en rullstol för att under en dag uppleva hur svårt det kan vara att ta sig fram med hjulens hjälp. Iklädda gula västar med texten ”övningskör” på ryggen tog de sig an utmaningen.

Gruppen fick bland annat köra i utomhusterräng, äta i sjukhusets matsal, ta sig fram i korridorer som lutade svagt uppåt och köra nerför en liten trappa.

– Galgberget tänker man ju är rätt så plant och fint. Men det var jättetufft att ta sig fram. Minsta lilla sten eller rot så blev det stopp och det var jättetungt att komma i gång igen, berättar Maria Isaksson, hjälpmedelskonsulent.

Att ta sig baklänges nedför en trappa var inte heller lätt.

– Det här är ju emot alla instinkter man har, utbrast en deltagare spontant.

Alla verkade vara överens om att dagen var en nyttig lärdom.

– Det här är väldigt bra att ha med sig i jobbet. Mycket var inte som man trott. Och det var väldigt jobbigt för både armar och rygg, man har använt muskler man inte använder annars, berättar Sonny Eriksson, hjälpmedelstekniker.

Maria Isaksson höll med.

– Vi ska ju vara experter och det är väldigt stor skillnad att prata om detta mot att själv sitta i rullstolen. Jag kommer nog att tänka på ett annat sätt när det gäller tillgänglighet nu.

Imre Czifrik, rehabcoach på sjukhuset i Halmstad, var kursledare och gav eleverna godkänt.

Gör de allt du säger?

– Ja, med viss skräck i blicken.

Dagen arrangerades sedan tre av de anställda, Morgan Johansson, Birgitta Johansson och Åsa Curlow, varit på utbildning i Stockholm.

– Det är första gången vi gör detta. Tanken är att man ska få lite inblick i brukarens perspektiv. I dag har vi bara haft hjälpmedelstekniker och hjälpmedelskonsulenter men alla som jobbar på Hjälpmedelscentrum ska få göra de här aktiviteterna, berättar Morgan Johansson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här