Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Döda kaniner har blivit ett problem på Lineheds förskola. Bild: Michael Probst
Döda kaniner har blivit ett problem på Lineheds förskola. Bild: Michael Probst

Personal på förskola tvingas plocka bort döda kaniner

Personalen på Lineheds förskola tvingas inleda varje morgon med att gå ett varv på utegården för att leta döda kaniner. En trolig orsak till alla döda djur är kaninpest.

För en dryg vecka sedan rapporterade HP att kaninpesten kommit till Halland.

LÄS MER: Kaninåret 2020 kommer med oundviklig pest

Nyligen slog personal på Lineheds förskola larm om att de dagligen hittar döda kaniner på utegården som de tvingas plocka bort innan barnen kan gå ut. Även sjuka djur med uppsvullna ögon som är ett typiskt symptom på kaninpest har påträffats.

I veckan gjorde bygg- och miljöförvaltningen tillsammans med arbetsmiljökonsult Anders Börjesson en inspektion på förskolan. Några döda kaniner hittades inte vid just det tillfället men personalen kunde visa kort som tagits på de tidigare fynden.

– Det såg inte så trevligt ut, konstaterar Anders Börjesson.

Någon risk för smitta mellan människa och djur är det inte om det handlar om kaninpest, uppger Christina Göthlin som är miljö- och hälsoskyddsinspektör. Att ha döda och sjuka djur på gården är dock inte att föredra, särskilt inte när det handlar om små barn som är ute och leker.

– Kaninpest smittar inte mellan djur och människor men det kan bli tillväxt av annat när ett djur dör. Vad beror på vad djuret kan vara bärare av, berättar Christina Göthlin.

Därför har bygg- och miljöförvaltningen slagit fast att dagliga kontroller måste göras av utegården innan barnen får gå ut. Dessutom ska åtgärder vidtas som förhindrar att kaniner tar sig in och bosätter sig på förskolans utegård.

– Enligt rutin så ska vi också skicka iväg en död kanin för veterinärmedicinskt prov för att få svar på vad det kan vara för smitta, berättar Anders Börjesson.

I samband med inspektionen av Lineheds förskola kontrollerades även Teaterkullens förskola, Hjortens förskola och Linehedsskolans utegårdar. Rester efter en död kanin hittades då på löparbanorna mellan Teaterkullens förskola och Linehedsskolan.

Bygg- och miljöförvaltningen kunde dessutom konstatera att det finns flera lämpliga platser för just kaniner att hålla till på även på dessa utegårdar. Eftersom problemet med kaniner inte är isolerat till en utegård är det viktigt att i fortsättningen kontrollera även dessa utegårdar enligt förvaltningen.

– Verksamheterna ligger väldigt tätt så vi får be personal på samtliga ställen att hålla koll. Kaniner är duktiga på att ta sig in under saker och ting och det finns lekredskap på alla utegårdar som man får se till att kaniner inte gräver sig ner under, säger Anders Börjesson.

Enligt Christina Göthlin har miljöförvaltningen inte fått någon information om att döda kaniner har varit ett problem på någon annan kommunal verksamhet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här