Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Per städar stranden under sina morgonpromenader

Haven förorenas av plast och annat skräp och har gjort så länge. I mindre skala flyter det upp på stranden i Villshärad och under sina morgonpromenader har Per Brandt gjort det till rutin att rensa upp.

Det är en blåsig fredagsmorgon på Villshärads strand och Per Brandt ska ta sin morgonpromenad. Numera gör han det så gott som alltid med en plastpåse i ena handen.

– Det blir som en liten skattjakt, fast då man alltid hittar saker och det är saker man inte vill ha, säger han.

HP träffar honom på fredagen, som är den 21:a dagen under sommaren som han plockar skräp nere på stranden. Ett initiativ han började med för tre år sedan.

– Jag var sjukskriven för stress och sådär, och då tänkte jag att då kan jag gå här och plocka lite. Det var väldigt bra för mig då.

Per har bott i Villshärad sedan 1970-talet så hans strandpromenad på ungefär tre kilometer är onekligen bekant för honom.

Med plastpåsen i hand får han med sig omkring 15 till 20 liter skräp därifrån per gång. Han menar dock att det inte är något stort miljötänk som ligger bakom initiativet, utan tydligare och mer kortsiktigt än så.

– Det är så uppenbart egentligen. Det krävs inga stora tankebanor kring miljön, utan ligger det skräp tar man upp det och inte mer med det, säger han.

Skräpet kommer från strandgäster, men mycket har också drivit in från havet och man kan se att det har legat där ute en längre tid.

– Ibland kan man se på förpackningen varifrån det kommer. Förmodligen är det som har slängts från fraktfartyg och liknande, säger han medan han inspekterar en plastpåse – dock utan någon ursprungsmarkör.

Även om upptäckterna varierar är det mest plastförpackningar av olika slag och nästintill outtömligt med fimpar och utspottade snusportioner. Ett vanligt fynd är punkterade ballonger med snöre knutet runt.

– Jag förstår inte varför det är så många sådana. Jag tror inte det är fraktskeppsbesättningen som har ballonger iallafall.

Per säger att han under sina tre somrar av städpromenader aldrig har hittat knark.

Efter promenaderna brukar han hälla ut skräpet, fotografera det och lägga ut på Facebook innan han slänger det.

– Då får man lite respons och uppmuntran. Man känner sig ganska nöjd efteråt.

LÄS MER: Badsugen? Så varmt är det i vattnet i dag – hela listan med badtemperaturerna i Halland

LÄS MER: Andreas Kassel lever i symbios med stranden

LÄS MER: Så ska stränderna i Halland locka fler turister

LÄS MER: Kaffesump i vattenbrynet och tång i högar - sista ordet är inte sagt

LÄS MER: Frösakull– stranden där lugnet står i fokus

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här