Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Halldin och Stefan Johansson fick sitta med handbojor när de samlade in namnunderskrifter på Hallarna och blev utkörda och slutligen omhändertagna av ordningsvakter. Bild: Roger Larsson

Pensionärer provocerade fram polisingripande

Ulf Halldin, 72, tvingades sitta på marken utanför köpcentret Hallarna med handbojor i en timme. Men vad var det egentligen som hände? Berättelserna skiljer stort, han hävdar brutalt övervåld. Ordningsvakterna som ingrep är säkra: hela situationen var en provokation. Ulfs kompis satt intill, beredd att filma.

Ulf Halldin och Stefan Johansson ingick i ett sällskap som var på Hallarna för att samla in namnunderskrifter till stöd för de gamla reglerna kring seniorkortet. De båda pensionärerna hade blivit informerade om att de inte fick vara inne på Hallarna med sin namninsamling, eftersom de inte respekterade de övriga besökarnas rätt att kunna vara där ostört.

Läs också: Överklagande ändrade inget – ordningsvakterna gjorde inget tjänstefel

Men trots att det stundtals hade varit en häftig ordväxling och att de i princip hade blivit utslängda från köpcentret redan i första skedet bestämde sig Ulf Halldin för att gå in och fortsätta samla några namn till.

– Vi ville hjälpa till med namninsamlingen, det gick bra. Många skrev på listorna. Plötsligt dök det upp en assistent och två ordningsvakter. De sade att vi inte fick vara där, men vi konstaterade att det ifrån alla synpunkter är att betrakta som en allmän plats. Vi hade ju inte tänkt hålla något möte eller någon demonstration i gallerian. Utan vi var två äldre farbröder som stod lugnt och stilla och samlade in namn, berättar Ulf Hallldin och fortsätter:

– Vi ansåg oss ha rätt, både utifrån grundlagen och yttrandefriheten, så vi bestämde att jag skulle gå in och samla in fler namn. Då dök de upp igen och samma diskussion uppstod igen. Till saken hör att vi reda från början bad dem ringa polisen, så att vi skulle få saken utredd.

”Ett jädra liv”

Köpcentrets chef Niklas Santesson var inte själv på plats, men har fått händelsen beskriven för sig.

– Ordningsvakterna har träffat de här männen flera gånger tidigare. De brukar vara ganska provocerande. Nu har de gått fram till folk och närmast tryckt upp listorna i ansiktet på dem och sagt: ”Skriv på här”. Det får de inte göra. De var rätt otrevliga mot vår personal. När vakterna sade till dem blev det ännu mer otrevligt och till sist tvingades ordningsvakterna avvisa dem, berättar han.

HP har pratat med den ene av ordningsvakterna, som vi låter vara anonym. Han såg direkt att den ene pensionären satt beredd med sin mobil för att filma.

– Vi har följt alla regler för vårt arbete. De var riktigt motsträviga, de krängde med armarna. På väg ut snubblade han som filmade omkull i utgångssnurran. När de fortsatte att göra motstånd beslöt vi att enligt Ordningslagen omhänderta dem. Båda gjorde motstånd och slog bland annat undan våra armar, så till sist belade vi dem med handfängsel. Båda var påtagligt högljudda och aggressiva i sitt beteende. Det var ett jädra liv och de kallade oss för det ena och det andra. De krängde för att försöka frita sig själva, beskriver ordningsvakten.

Mera uppståndelse

Ordningsvakterna har ett ”griprum” inne i gallerian, intill Systembolagets butik. Men bestämde sig för att det var bättre för alla inblandade att inte föra männen, handfängslade, genom hela gallerian.

Ulf Halldin och Stefan Johansson anklagas för att ha provocerat fram ingripande av ordningsvakter. Bild: Roger Larsson
Ulf Halldin och Stefan Johansson anklagas för att ha provocerat fram ingripande av ordningsvakter. Bild: Roger Larsson

Ulf Halldins version är väsentligt annorlunda:

– Det var rätt brutalt. De tog våra mobiler och slängde plånboken på marken. Vi var inte våldsamma på minsta vis, vi bara hävdade vår demokratiska rätt. Vi fick sitta där tills polisen kom ungefär en timme senare.

Efter att poliserna pratat med dem släpptes båda männen iväg. När ordningsvakten summerar händelsen är han helt säker på sin sak:

– Det var en ren provokation de gjorde mot oss. Nu har jag fått höra att vi blivit anmälda också. Deras agerande var ett våldsamt motstånd.

En av ordningsvakterna har polisanmält männen, bland annat för våldsamt motstånd.

Extremt pålästa

Niklas Santesson tycker att hela historien är tråkig, särskilt som den fått spridning i olika medier, och anser att ordningsvakterna måste få utföra sina jobb enligt deras regelverk.

– Männen har agerat framfusigt mot andra kunder och butikspersonal, då måste vi agera. Tyvärr känns det som att de ville skapa en situation, eftersom en av dem satt sig bakom en växt och skulle filma. Det säger allting, tycker jag.

Ulf Halldin får sista ordet:

– Den största ironin i det hela är att om man tänker på Hallarna så är ju deras kunder under stora delar av dagarna, de pensionärer som åker buss med pensionärskortet, som vi alltså samlade in namnunderskrifter för.

Till sist

Till sist – frågan om gallerior kan betraktas som offentlig plats är bland annat utredd av polismyndigheten i Stockholm, efter att det ifrågasatts om det är tillåtet att dela ut flygblad med politiskt budskap i gallerior. Svaret som gavs av juristen som utredde frågan blev att galleriornas promenadstråk enligt ordningslagen ska anses som offentlig plats.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här