Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att boendet byggs är av stor vikt, uppger Ella Kardemark (KD), vars utskott beslutat att ge klartecken för mer pengar till projektet.
Att boendet byggs är av stor vikt, uppger Ella Kardemark (KD), vars utskott beslutat att ge klartecken för mer pengar till projektet.

Pengarna räcker inte till planerat gruppboende

Pengarna som avsatts till det planerade gruppboende i Åled räcker inte. Kommunfullmäktige måste skjuta till ytterligare miljoner om projektet ska bli av. Kostnaden beräknas landa på totalt 25 miljoner.

I dagsläget finns 21,5 miljoner kronor avsatta för byggnation av ett LSS-boende med tre platser utmed Spånstadvägen. Eftersom projektet visat sig bli dyrare än beräknat, bland annat beroende på speciella krav på teknik, utformning och akustik, har fastighetsnämnden bett om ett tillskott på 3,5 miljoner.

– Det har varit svårt att beräkna exakt vad den här bostaden kostar eftersom det handlar om en specialgruppbostad för personer med särskilt komplexa behov vilket gör att det krävs vissa specialanpassningar. De tio anbud som kommit in visar att de pengar som avsatts inte kommer att räcka, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsutskottet.

Hon tillägger att boendet har funnits med i planeringen i flera år och att det verkligen finns ett behov av att det byggs.

– Det en värdighetsfråga både för de här personerna och deras anhöriga, att vi kan erbjuda boendelösningar på hemmaplan så att man inte behöver placeras långt upp i landet.

Personal- och ledningsutskottet har därför beslutat att bevilja begäran om extrapengar.

– Även om man kan anse att det är en stor summa pengar för en gruppbostad så ska det, jämte det medmänskliga perspektivet, också ställas mot att ha externplaceringar vilket ofta är en hög kostnad per dygn. Så även om man bara tittar på det ekonomiska perspektivet är inte detta dyrt, säger Ella Kardemark.

Nettobesparingen för socialförvaltningen kan bli uppåt sex miljoner årligen på sikt. De berörda kunderna bor i dagsläget i olika boenden som inte anses vara ändamålsenliga och som dessutom har höga driftskostnader.

Sista ordet i frågan har kommunfullmäktige.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här