Ett av projekten går ut på att förbättra slingor och skyltning i Skedala skogs friluftsområde.
Ett av projekten går ut på att förbättra slingor och skyltning i Skedala skogs friluftsområde. Bild: Halmstads kommun

Pengar söks för att förbättra slingsystem

Halmstads kommun vill förbättra och utveckla slingsystemet i Skedala skogs friluftsområde. För detta ändamål och för ytterligare ett projekt söks drygt en halv miljon kronor hos länsstyrelsen.

ANNONS
|

Samhällsbyggnadsutskottet beslutade på sitt senaste möte att godkänna två ansökningar för lokala naturvårdssatsningar, Lona, nästa år. Den ena ansökan gäller Skedala skogs friluftsområde.

Här vill kommunen utveckla slingsystemet, förbättra markeringar och skyltning samt röja och bygga spänger för att göra slingorna mer användarvänliga.

Ökat intresse för natur

Kommunen har under pandemin märkt att fler och fler har fått upp ögonen för olika naturområden. Känslan är också att folk blir allt mer medvetna om vilken positiv effekt som naturen har på hälsan.

– Vi vet att Skedala skog är ett mycket populärt område, många tycker om att vistas där. Det är ett viktigt besöksmål, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

ANNONS

Det andra projektet som kommunen tänker söka bidrag för kallas ”Halmstad blommar ut” och handlar om att ta fram en handbok för hur ängar ska skötas och förvaltas.

Anlägga ny äng

Dessutom ska en inventering av kommunens grönytor göras. Syftet med detta är att hitta platser som är lämpliga att anlägga äng på. Därefter ska en plats väljas ut där det anläggs en äng och en bibädd med målet att öka den biologiska mångfalden.

Om ansökningarna godkänns kan länsstyrelsen bevilja bidrag med upp till halva summan. Kostnaden för projekten beräknas uppgå till en dryg halv miljon vardera.

Sedan 2005 har Halmstads kommun fått Lona-medel för 32 lokala naturvårdsprojekt.

ANNONS