Parkslide i trädgården kan påverka fastighetsaffären

Den har så stor växtkraft att den kan ta sig in i ledningar och rör om det finns en spricka. Den tränger snabbt undan annan växtlighet och den är svår att få bort. Skräckhistorierna om parkslide är många och växten kan komma att påverka fastighetspriserna framöver. Köparen är den som måste ha koll.

ANNONS
|

I England är den som ska sälja sin fastighet tvungen att uppge om det finns parkslide på tomten. Om så är fallet får säljaren räkna med att värdet på huset sjunker och att mäklaren kan avsäga sig säljuppdraget. Det har gått så långt att man börjat prata om ”parkslide-stigma”.

I Sverige är situationen inte alls lika dyster, men diskussionen om den aggressiva växten har vaknat. I Aftonbladet berättade en fastighetsägare i Borlänge nyligen om hur ”mardrömsväxten” tagit sig in i hennes hus.

Köparen har undersökningsplikt

Eftersom det inte finns någon plan för att bekämpa parkslide i Halland – och inte heller något förbud mot att sälja eller plantera växten – är det klokt att vara uppmärksam om man går i husköpartankar. Parkslide i drömhusets trädgård behöver inte stjälpa affären, men man bör veta vad man tar sig an. Speciellt om det en dag ställs krav på att fastighetsägare måste bekämpa växten, som i Storbritannien.

ANNONS

– Det är köparens ansvar att undersöka fastigheten inför ett köp. Den plikten omfattar även trädgården, säger Magnus Bäckström, som är kundvägledare på Mäklarsamfundet dit majoriteten av de svenska mäklarna är anslutna.

Magnus Bäckström, kundvägledare på Mäklarsamfundet.
Magnus Bäckström, kundvägledare på Mäklarsamfundet.

För ett år sedan avgjorde Fastighetsmäklarinspektionen ett ärende som gällde just parkslide.

Saneringskostnaden för parskslide blev två miljoner

En husköpare förstod att växten fanns på tomten först efter det att köpekontraktet hade undertecknats. Saneringen kostade över två miljoner kronor och köparen ansåg att mäklaren borde ha upplyst om växten och riskerna med den. Mäklaren å sin sida uppgav att han aldrig hade hört talas om parkslide eller uttrycket ”invasiva växter”. Det slutade med att ärendet avskrevs av inspektionen eftersom det inte gick att styrka att mäklaren kände till växtens negativa egenskaper. Och eftersom han inte kände till dem kunde han heller inte informera.

Så vad lär oss det här beslutet?

– Det är viktigt att förstå att det inte är mäklarens ansvar att undersöka vilka växter som finns i en trädgård. Mäklaren är inte botaniker. Det är alltid köparen som har undersökningsplikt och känner man sig osäker bör man ta in experthjälp. Det gäller oavsett om det handlar om el, byggnadskonstruktion eller trädgårdsväxter, säger Magnus Bäckström.

Men även säljaren har förstås ett ansvar att informera.

ANNONS

– Om säljaren upplyser köparen om ett fel blir felet känt för köparen. Säljaren har då inget ansvar för felet. Om säljaren känner till något som inte är upptäckbart men kan antas påverka köpet, bör säljaren upplysa köparen om felet för att undvika onödiga och kostsamma tvister, säger Magnus Bäckström.

Guide till mäklarna

Mäklarsamfundet har tagit fram en guide till fastighetsmäklare om parkslide. Den syftar till att göra mäklare uppmärksamma på vad parkslide är och på att frågor om växten kan dyka upp. Magnus Bäckström vill dock poängtera att parkslide inte är den enda växt som kan ställa till problem.

– Det kan de flesta träd och buskar om de växer för nära huset. Så undersök noggrant, det är mitt råd.

Inga frågor om parkslide i Halmstad

I Halmstad verkar inte husspekulanter vara särskilt oroliga för parkslide. Det är en avslappnad bild som tecknas av de mäklare Hallandsposten har pratat med.

Leif Otterström, fastighetsmäklare.
Leif Otterström, fastighetsmäklare.

– Än så länge är det lugnt på den fronten. Jag har aldrig fått en fråga om växten under mina 20 år i branschen, säger Leif Otterström, fastighetsmäklare och ägare till ERA Larssons Fastighetsförmedling.

Anette Gudmundsson Andersson, fastighetsmäklare.
Anette Gudmundsson Andersson, fastighetsmäklare.

Anette Gudmundsson Andersson, som är fastighetsmäklare och franchisetagare på Bjurfors i Halmstad, instämmer i bilden.

– Min uppfattning är att frågan inte är levande här. Jag har i alla fall aldrig stött på den hittills, säger hon.

ANNONS
ANNONS